2024. április 26., péntek

Tovább mélyül a szakadék

Az ügyvédség nem sok jót vár az igazságügyi minisztériummal folytatott egyeztetéstől

A Szerbiai Ügyvédi Kamara (SZÜK) elégedetlen az igazságügyi minisztérium képviselőivel folytatott tárgyalás eddigi eredményével, derült ki a kamara pénteki közleményéből, amelyben az ügyvédség kételkedésének ad hangot, hogy a feleknek sikerül megállapodásra jutniuk egymással. A felek soron következő találkozójára szombaton kerül sor.

A SZÜK meglátása szerint az ügyvédség és az igazságügyi minisztérium közötti hagyományosan rossz kapcsolatok továbbra sem javultak, sőt, attól tartanak, hogy a két oldal közötti szakadék tovább mélyül. Ezen a héten az ügyvédség és az igazságügyi minisztérium közös munkacsoportja eddig három alkalommal egyeztetett a közjegyzőségről szóló törvényről és az azt kiegészítő jogszabályokról, illetve azok módosításáról.

– Optimizmusra csak az első találkozón volt okunk, amikor a közjegyzőségről szóló törvény fontos rendelkezéseinek módosításáról beszélgettünk. A következő találkozón azonban minden megváltozott. Ahelyett, hogy a tárgyalás megmaradt volna a jogi-szakmai érvelés terepén, az igazságügyi minisztérium képviselői a politika szintjére vitték a dolgokat – olvasható a közleményben.

A SZÜK nyomatékosította, hogy az ügyvédség továbbra is következetesen képviseli saját érdekeit, és hiszi, hogy végül eredményre jutnak, olyanra, amely az alkotmányosság és a törvényesség szempontjából helyreállítja a rendet.

A szerbiai ügyvédek több mint három hónapja beszüntették a munkát, így tiltakozva a közjegyzőségről szóló törvény, az azt kiegészítő jogszabályok és az átalányadó mértéke ellen. Az ügyvédség és az igazságügyi minisztérium szinte egyetlen millimétert sem közelített egymás felé a tárgyalásokban. Az első komolyabb előrelépésre a SZÜK, az ügyvédség nemzetközi érdek-képviseleti szervei és az igazságügyi minisztérium képviselői közötti egyeztetésen került sor, amikor megállapodás született, hogy az ügyvédség és az igazságügyi tárca képviselői egy közös munkacsoportban igyekeznek kidolgozni a mindkét fél számára elfogadható megoldást.