2024. április 26., péntek

A szerb államfő a koszovói kérdés megoldásán dolgozik

Tomislav Nikolić államfő bejelentette, hogy hamarosan ismerteti a szerb kormánynak végleges megoldási javaslatát Koszovóval kapcsolatban. Mint megjegyezte, intenzíven dolgozik a javaslaton, szerinte ugyanis Szerbia következő engedménye már azt jelenthetné, hogy az államvezetőség sok mindenbe hallgatólagosan beleegyezett. Hozzátette, ha az államvezetőség nem lesz egységes, akkor többet semmit sem tehet majd Koszovóért, mert sem a belpolitika, sem a külpolitika nem tartozik a hatáskörei közé.

– Mivel megnyertem az államfői választásokat, a polgárok azt várják tőlem, hogy mindig világos álláspontom legyen egyes kérdésekkel kapcsolatban, és ahogyan az előző Koszovó-platformmal kapcsolatban, most is elkészítem a szöveggel kapcsolatos javaslatom – mondta Nikolić.

Mint megjegyezte, Szerbia alkotmánya szerint nem adhat be a Szerbiai Képviselőházba javaslatot, ezért ezt csak a szerb kormánynak teheti meg. Hozzátette, ha az EU-s csatlakozás feltétele az lesz, hogy Szerbiának el kell ismernie Koszovó önállóságát, akkor az egyértelműen azt jelenti majd, hogy az unió nem kívánja tagjai közé felvenni Szerbiát. Végezetül megjegyezte, hogy a szerb és az EU-s külpolitika összehangolása is nehéz feladat lesz, mivel nincs az az egyház, amely feloldozná Szerbiát, ha szankciókat vezetne be Oroszország ellen.