2024. április 26., péntek

Pénteken kezdődik a karácsonyi vásár

Betlehemes találkozókat, jótékonysági akciót és kóstolókat is szerveznek Zentán

December 19–23. között, a Karácsonyi Kavalkád idejére az idén is igazi ünnepi viseletbe öltözik Zenta legszűkebb városközpontja, s a városháza előtti téren gazdag és változatos program várja a vásári forgatag látogatóit.

Laskovity Kornél, Zenta Községi Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója lapunknak elmondta, hogy az idén is komoly hangsúlyt fektetnek a vásár hangulatára, díszkivilágítására, s ennek jegyében meglepetéseket is tartogatnak a tarsolyukban. A legkisebbek számára ez évben is megrendezik a betlehemes találkozót, amelyen a község területén működő hagyományőrzők mellett a környező településeken tevékenykedő egyesületek is bemutatkoznak. Ezenkívül különböző kóstolókat is szerveznek a vásár látogatói számára, s természetesen ezúttal is megrendezik a Mindenki karácsonya elnevezésű jótékonysági akciót, amelynek keretében a zentaiak játékszereket, gyümölcsöt, édességet, tanfelszerelést ajándékozhatnak a szegénysorban élőknek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy számukra is boldogan teljenek el a karácsonyi ünnepek. A csomagokat december 19–23., 10–19 óra között a szökőkútnál lévő gyűjtőponton adhatják át az érdeklődők, az előre elkészített csomagokat pedig hétköznapokon 8–14 óra között a Ci-Fi irodájában (Fő tér 18.) is átveszik. A szervezők csupán arra kérik az adományozókat, hogy ne csomagolják be ajándékaikat, mivel ezeket korosztály szerint csoportosítják s osztják majd szét önkéntesek segítségével. Bővebb információ a Ci-Fi Civil Központban kapható a Fő tér 18-as szám alatt, illetve a 811-383-as telefonszámon vagy az iroda@cifi.rs e-mailen.

Az ünnepi rendezvény első napján délután 5 órától a betlehemes találkozó keretében a zentai Dárika Bábcsoport és az oromi Kis Ferenc Általános Iskola felsős diákjainak a betlehemes játékát tekinthetik meg az érdeklődők, este 7 órától pedig karácsonyi bejgli- és kecskesajtkóstolóra invitálják meg a vásár látogatóit.

Szombaton este fél 6-tól a csantavéri Pipitér Bábos Betlehemes Csoport, illetve a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola betlehemesei mutatkoznak be. Este 7 órától mézespálinka-kóstolót szerveznek, 8 órától pedig a Christmas trió alkalmi formáció fellépését tekinthetik meg az érdeklődők.

Vasárnap úgyszintén fél 6-tól az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör és a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület betlehemezői lépnek föl, majd karácsonyi teakülönlegességeket ízlelhetnek meg a vásár látogatói.

Hétfőn a betlehemes találkozó keretében a tiszaszentmiklósi Sóvirág vegyes kórus, a kevi Móra István Művelődési Egyesület s a falu iskolájába járó gyerekek mutatkoznak be. Ezt követően forralt bort kóstolhatnak a felnőttek, este 7 órától pedig a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tűzzsonglőrei szórakoztatják a közönséget.

Kedden, a karácsonyi vásár utolsó napján a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend és a Vajdasági Amatőr Szakácsklub tagjai szerveznek böjti babfőzést, a kész ételt pedig a tervek szerint délután 4 órakor osztják szét az érdeklődők között. A gasztronómiai lovagrend tagjai ezenkívül ajándékcsomagokkal kedveskednek a legkisebbeknek – mondta el Balog Gorán, a rendezvény főszervezője. A betlehemes találkozó keretében délután fél 6-tól a Tóparti Vegyes Kórus és a felsőhegyi Népdalbarátok Klubja mutatkozik be, 7 órától pedig a longinuszosok tűzzsonglőrei és a Christmas trió szórakoztatja a vásár látogatóit. Ezen a napon 6 és 20 óra között a városháza előtti útszakasz le lesz zárva.