2024. április 26., péntek

Közadósság az AIR Serbia tartozásából

Az állam átvállalná a valamikori szerb légitársaság korábbi adósságait

Nem kevesebb, mint 19,3 milliárd dinárral nőne az államadósság, ha a kormány elfogadja azt a javaslatot, amelynek értelmében az állam magára vállalná a valamikori JAT Airways, a jelenlegi Air Serbia légitársaság törlesztésre váró tartozásait. Külföldi valutában kifejezve a tétel mintegy 158 millió euró.

A szóban forgó összeget két részletben fizetné ki a szerb állam, az első részletet az év végéig, a következőt pedig 2015. március végéig.

Mint ismeretes, az Air Serbia (az egykori Jat Airways jogutódja) a szerb kormány és az egyesült arab emírségekbeli Etihad légitársaság társtulajdonába tartozik, de a 2013 augusztusában megkötött adásvételi szerződés értelmében a vállalat korábbi veszteségeiből származó adósságok törlesztését a szerb állam vállalta.

A márt említett 19,3 milliárdos összegből az Air Serbia vezetősége már törlesztett 2,6 milliárd dinárt.

Mint ahogy azt a törvényjavaslat előirányozza, a költségek egy részét közvetlenül az állam fizetné a hitelezőknek (a Nikola Tesla repülőtérnek, a Szerb Nemzeti Banknak, az Invest Banknak, a Belgrádi Banknak, a Szerbiai és a Crna Gora-i Légiforgalom-irányításnak stb.). A tartozások másik felét viszont az Air Serbia törlesztené, abból a pénzből, amelyet az állami költségvetésből szánnak erre a célra.

Ha a köztársasági képviselőházban elfogadják a javaslatot, az állam és az Air Serbia között különszerződést kötnek, amely pontosan definiálná a két fél viszonyát, mindezt úgy, hogy összhangban legyen az Etihad légitársaság és a szerb kormány által megkötött szerződéssel.