2024. április 26., péntek

Vérfürdő egy pesavari iskolában

A szélsőségesek (bosszú)támadása száznál több halottat követelt

Tálib fegyveresek megrohamoztak kedd délelőtt egy állami iskolát a Pakisztán északnyugati részén található Pesavarban, s megöltek 132 diákot és tanárt, 245-öt pedig megsebesítettek.

Segítőkész helyiek a támadásban megsebesült egyik kislánnyal sietnek a kórházba (Fotó: Beta/AP)

Segítőkész helyiek a támadásban megsebesült egyik kislánnyal sietnek a kórházba (Fotó: Beta/AP)

A katonai egyenruhába öltözött szélsőségesek – hat, más jelentések szerint nyolc fegyveres – az épületbe lépve találomra lövöldözni kezdtek, majd legalább 500 tanulót és tanárt túszul ejtettek. A hadsereg működtette iskolába túlnyomóan a tisztek 10 és 18 év közötti gyermekei járnak. A katonaság gyorsan a helyszínre érkezett, bekerítették az épületet, és lezárták a környéket. A tanulók és tanárok többségét kimenekítették, de sokan közülük meghaltak. Két támadót megöltek, egyik társuk pedig felrobbantotta magát. Később a „hatodik” támadóval is végeztek, és kiszabadították a túszokat. A rendőrség később arról tájékoztatott, hogy minden támadó halott.

A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet egyik szóvivője, Mohamed Kuraszáni azt mondta, az iskolába a TTP öngyilkos merénylői hatoltak be, de azt az utasítást kapták, hogy a diákoknak ne ártsanak, kizárólag az intézetben levő katonákat vegyék célba. A tálibok az oktatási intézmény elleni támadással állítólag azt bosszulták meg, hogy a hadsereg offenzívát indított ellenük az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen, és a műveletben a harcosokon kívül a nőket és gyerekeket sem kímélik.

A szóvivő elárulta: a véres akciót megelőzően kinyomozták, hogy a hadsereg számos magas rangú tagjának gyereke ebbe a pesavari iskolába jár, és a támadással éppen az volt a céljuk, hogy a pakisztáni tisztek is megtapasztalják azt a szenvedést, amelyet akkor érez az ember, ha a szeretteit megölik. Mint mondta, számtalanszor kérték már a hadsereget, hogy szüntesse be a tálibok elleni hadjáratot.

Navaz Sarif kormányfő elítélte és „nemzeti tragédiának” nevezte támadást, s kijelentette, a bűnösöknek nem kegyelmeznek. A szomszédos India kormányfője, Narendra Modi is elítélte a támadás „rettenetes brutalitását”, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A hadsereg júniusban indított hadjáratot az észak-vazirisztáni és haibár-pahtunhvai törzsi területeken működő szélsőségesek ellen. A légi csapások és a szárazföldi műveletek a hivatalos adatok szerint eddig már több mint ezer áldozatot követeltek.