2024. április 26., péntek

Füves pótkerék

Három kiló marihuánát találtak a horgosi határon

Minden gépkocsi szerves tartozéka a pótkerék, amire általában csak ritkán van szükség. A csempészek nagyon gyakran kísértésbe esnek, hogy kihasználják a pangó pótkerék adta jó lehetőségeket. A belsejében nagyon sok minden elrejthető a kíváncsi szemek elől, de tudják ezt a határátkelőkön szolgálatot teljesítő vámosok is.

A hét elején a horgosi határátkelőn kilépésre jelentkezett egy szerbiai egyetemista fiatal, aki Magyarországra igyekezett. A vámellenőrzés alkalmával a vranjei rendszámtáblát viselő Volkswagen típusú személygépkocsiban ketten ültek, a jármű tulajdonosa, egy 25 éves, magát egyetemistának valló fiatalember a kérdésre, hogy van-e valami bejelentenivalója, azt felelte, hogy nincs nála semmi hasonló. A vámosoknak azonban gyanússá vált a fiatalember viselkedése, a kérdésre adott bizonytalan felelete, ezért alaposabban szemügyre vették az autót, és a két fiatal személyi poggyásza mellett nem mulasztották el megvizsgálni a pótkereket sem.

A vámszervek már rendelkeznek olyan műszerrel, amely kimutatja a vizsgált anyag sűrűségét. Amikor a pótkereket vizsgálták, a levegő sűrűségénél magasabb értékeket mutatott ki a berendezés. Ez a tény már indokolttá tette a pótkerék tüzetesebb mustráját, a gumitömlőből kiengedett levegő már erősen aromás növényi illatot árasztott, hasonlót, mint amilyen a lekaszált és megszárított fűszéna. A vámon körben felvágták a pótgumit, és benne három csomag illatozó szárított indiai kendert, marihuánát találtak. A becsomagolt kábítószer gondosan bele volt ragasztva a gumiabroncs belsejébe.

Az egész pótkereket elküldték Újvidékre szakértői vizsgálatra. A kábítószergyanús szárított növényi massza alaposabb vizsgálata bebizonyította, hogy valóban tiltott szerről van szó. A pótkerékbe összesen valamivel több, mint 2,9 kg marihuána volt elrejtve. A vámhatóság a lefoglalt kábítószert és az azt csempésző fiatalembert átadta a rendőrségnek.