2024. április 26., péntek

Zöldike az élővilágáért

Moholon madárodúkat és etetőket készítettek a diákok

Moholon szombaton félszáz iskolás diák részvételével nagyszabású környezetismereti és természetvédelmi akciót szervezett a helybeli Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet az adai önkormányzat és a moholi helyi közösség támogatásával. Amint azt Báity Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, a téli fagyok közeledtével az általános iskolás gyerekek bevonásával pillepalackokból madáretetőket készítettek, amelyeket Mohol és Ada területén, a parkokba helyeznek ki, és folyamatosan feltöltik napraforgóval, hogy a cinegéknek és a többi énekesmadárnak megkönnyítsék a téli időszak átvészelését.

Az általános iskola tornatermében megszervezett találkozón a gyerekek előre feldarabolt, méretre vágott fenyődeszkákból több mint negyven, énekesmadarak számára alkalmas fészekodút készítettek, amelyeket a parkokban, ligetekben és a Tisza mentén fognak kirakni. Az akció alkalmával Tóth László adai természetbúvár gazdag madárgyűjteményéből rendezett kiállítást, megismertetve a diákokat a környékünkön előforduló vízi és énekesmadarakkal.

Az eseményen az óbecsei Ökobecse Civil Szervezet is részt vett a másodlagos nyersanyag hasznosításával készített madáretetőkkel. Kis Zoltán, a szervezet elnöke elmondta, hogy kapcsolatokat tartanak fenn a Tisza mentén tevékenykedő környezet- és természetvédő egyesületekkel, egymás akcióit segítik és népszerűsítik, amire nagy szükség van, hiszen az élő környezetünk ki van téve az emberi tevékenységekből eredő negatív hatásoknak. Különösen a környezet szennyezése okoz szemmel látható problémákat.

A rendezvényen jelen volt Urbán Mónika, Ada község alpolgármestere, aki elmondta, hogy a községi önkormányzat támogatja a civil környezetvédő szervezetek akcióit. Szükség van a gyerekeknek a környezetvédelmet szolgáló gyakorlati tevékenységekbe való minél szélesebb körű bevonására, hogy mire felnőnek, maguk is környezetvédőkké, a természetet szerető emberekké váljanak.