2024. április 26., péntek

Két év múlva egy euró 130,9 dinárt ér

Gazdasági előrejelzés derűlátó forgatókönyv szerint

A belgrádi Gazdasági Intézet munkatársai tegnap tanulmányt mutattak be, melyben azt jósolják, hogy 2017-ben egy euró megközelítőleg 130,9 dinárt ér majd. Mindezt egy olyan derűlátó forgatókönyvhöz kötik, melyben megvalósul a tervezett költségvetési konszolidáció, nem romlik az ország pénzügyi stabilitása, és olyan gazdasági légkör teremtődik, mely vonzza a külföldi beruházókat, és az említettek eredményeként folyamatossá válik a külföldi adósság törlesztése – fejtette ki Stojan Stamenković azon a sajtótájékoztatón, amelyen a Makroekonomske analize i trendovi gazdasági folyóirat legújabb száma került bemutatásra. Hozzátette azonban, hogy a „derűlátó forgatókönyvben” nem számoltak azzal, hogy mégsem kerül sor a Déli Áramlat földgázvezeték kiépítésére, mely Szerbia számára a jövőben komoly beruházásokat jelentett volna.

A folyóírat szerzőinek állásfoglalása szerint ha megteremtődik a kedvező gazdasági légkör, akkor jövőre, vagyis 2015-ben az euró átlagárfolyama 121 dinár körül alakul, 2016-ban pedig 125,9 dinár szintjén. Hogy már napjainkban is 121,8 dinárba kerül egy euró, az a megnövekedett kereslettel magyarázható – teszik hozzá.

Miladin Kovačević gazdasági elemző és a folyóirat munkatársa szerint lényegesen visszaestek a külföldi beruházások, másrészt pedig az állam nagy összegeket von ki a pénzforgalomból a külföldi tartozások törlesztésére. Csupán abban reménykedhetünk – mondja a szakértő –, hogy Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap képviselői megkötik a várt szerződést, és ez nagyobb biztonságot szavatol majd a külföldi beruházók számára. Ha mernek majd befektetni, akkor a dinár árfolyama is erősödni fog.

A tanulmány szerzői szerint az idén a hazai bruttó társadalmi össztermék (GDP) 2,1 százalékkal esik vissza. A következő évre vonatkozó optimista meglátás szerint a csökkenés már csak 0,8 százalékos lesz, 2016-ban 1,5 százalékos, 2017-re pedig 2,5 százalékkal növekedne. A feltételezéseket ahhoz kötötték, hogy jövőre megkezdődik a termelés a smederevói vasművek mindkét kohójában, a hazai vegyipar teljes bevetéssel üzemel, és további növekedéssel és jobb kiviteli kilátással kecsegtet a gépkocsi- és élmiszeripar.