2024. április 26., péntek

Forradalmi hangulatban zárult a Desiré

Pénteken este véget ért a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház szervezésében lezajlott 6. Desiré nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál, amely az idén a Dead or Alive alcímet kapta. A Jadran színpadon a közönség a zágrábi Montažstroj Hol a forradalom, barmok? (A gdje je revolucija, stoko?) című előadását tekinthette meg, amely egy már nem létező, betiltott előadás szerkesztett felvételéről szól.

A zágrábi Montažstroj „cenzúrázott” előadása zárta a Desiré fesztivált (Fotó: Molnár Edvárd)

A zágrábi Montažstroj „cenzúrázott” előadása zárta a Desiré fesztivált (Fotó: Molnár Edvárd)

A MČŽPC előadóit, a Kisemberek Karát a horvát társadalom jogfosztott képviselői alkották, akik énekkel tiltakoztak a Horvátországban tapasztalható igazságtalanságok és a térnyerésben lévő fasizmus ellen. Az MČŽPC előadását szerzői jogok megsértése miatt tiltották be, miközben a zenét az interneten szabadon megoszthatjuk, minden következmény nélkül. Mivel az előadás rendezője, Borut Šeparovićés a Montažstroj társulat is mindig érzékeny volt a társadalmi feszültségekre, a betiltás után afféle mementót állítottak a MČŽPC-nek, bizonyítani kívánván az emberi jogok lábbal tiprását, a társadalom éretlenségét.

„Ha a szellemi értékek tulajdonlásáról van szó, érdemes feltenni a kérdést, hogy kik rendelkeznek ezekkel a jogokkal. De ugyanez a kérdés megfogalmazható a társadalmi tulajdonnal, a közjavakkal kapcsolatban is. Ez az előadás igyekszik erről a kérdésről gondolkozni, hogy kialakuljon valamiféle párbeszéd” – fogalmazott a produkció létrejöttének okáról az előadás előtt a rendező.

Az idei Desiré fesztiválon összességében tizenkét előadást tekinthetett meg a közönség, produkciók érkeztek Magyarországról, Franciaországból, Belgiumból, Szlovéniából, Macedóniából és Horvátországból, mindenki találhatott közöttük az ízlésének megfelelőt, a Hol a forradalom, barmok? pedig méltó zárása volt ennek a sornak, elvégre azt a harcot méltatja, amely azért zajlik, hogy az emberek minél inkább saját szájuk íze szerint alakítsák a világot maguk körül, pl. a színházi alkotóknak és a színházszeretőknek minél több Desiré fesztivál jusson, és lehetőleg mindenhol megadassék a lehetősége egy ehhez hasonló kezdeményezés szárba szökkenésének.