2024. április 26., péntek

Hét ámbráscet pusztult el Ausztrália déli partjainál

Hét, közel tízméteres ámbráscet vetődött partra és pusztult el Ausztrália partjainál, Adelaide közelében, egy nyolcadikat azonban sikerült megmenteni.

A The Advertiser című lap információi szerint arra járók fedezték fel az élettelen állatokat hétfő reggel. A szakértőket megdöbbentette az eset, az ámbráscetek ugyanis normális esetben nem fordulnak elő ebben a térségben. A partra került hét állaton már nem tudtak segíteni, de egy nyolcadik, bajba jutott példányt sikerült visszaterelni a biztonságos vizekbe - fűzte hozzá az adelaidenow.com hírportál.

A hatóságok szerint egyelőre nem világos, mi okozhatta a tragédiát. Lehetséges, hogy az egyik beteg bálna partra vetődött és segítségért a sekély vízbe hívta a társait, amelyek szintén ott rekedtek. De az is előfordulhatott, hogy víz alatti, hanglokátoroktól származó vagy olajkitermelés során keletkező zajok zavarták meg a bálnákat. Szakértők szerint a bálnák tájékozódási képességére a túl erős naptevékenység is hatással lehet.

Környezetvédők szerint Ausztrália déli partjainál tengeri állatok hasonlóan tömeges pusztulására legutóbb az 1990-es években került sor, amikor 58 delfin vetődött partra a Nepean-öbölnél. 
Az elpusztult állatok elszállításáról a hatóságok gondoskodnak.