2024. április 26., péntek

Megújult a feketetói iskola épülete

Újra birtokba vehették az épületet a gyerekek

A kisdiákok és az óvodások a napokban újra birtokba vehették Feketetón az iskola épületét, amely sürgős felújításra szorult. Tegnap délelőtt Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere és helyettese, Zoran Jovanov, valamint Bagdal Júlia, a Jovan Popović Általános Iskola és Zorica Smiljanski, a óvoda igazgatónője együtt látogatott el az óvodaként is működő feketetói iskolába, hogy a helyszínen győződjenek meg a tanítás és a gyerekek elhelyezésének a feltételeiről. A vendégeket Aleksandra Raičević, a helyi közösség elnöke kalauzolta.

– Március végén az építésügyi felügyelő bezáratta a feketetói iskola épületét, mivel annak állaga annyira megromlott, hogy már veszélyt jelentett az ide járó kisdiákok számára. A bírósági szakértővel megvizsgáltattuk az épületet, majd hozzáláttunk a felújítási projektum kidolgozásához. A június végén elkészült tervek alapján augusztusban kiírtuk a közbeszerzési pályázatot. A kiválasztott kivitelező november elején készült el a felújítással.

Szerettük volna, ha a gyerekek már a szeptemberi iskolakezdésre birtokukba tudták volna venni az épületet, de erre csak a múlt héten kerülhetett sor. A felújításra összesen 3,2 millió dinárt költöttünk, a költségekhez a Jovan Popović Általános Iskola 1,2 millió dinárral járult hozzá.

Időközben a feketetói szülők petíciót intéztek az önkormányzatunkhoz, hogy szeretnék, ha gyerekeik helyben tanulhatnának, amit maradéktalanul támogattunk, amit a szépen felújított iskolaépület is bizonyít – mondta Balázs Ferenc.

– A feketetói kihelyezett tagozatunkba összesen 19 alsós jár két magyar tannyelvű és egy szerb nyelvű összevont, kombinált tagozatba. A létszám év közben állandóan változik, nagy a lakosság fluktuációja, egyes családok elköltöznek, mások jönnek a helyükbe. A kisdiákok szeptemberben és októberben autóbusszal jártak be Csókára az iskolába. A felújítás során kicseréltük a termek padlózatát, az ablakokat, a falakat kijavítottuk és bemeszeltük. Még néhány kiegészítő eszköz, monitor, hangszórók stb. beszerzésére van szükség, és meg kell oldani télire a tornaterem fűtését – foglalta össze a felújítás lényegét Bagdal Júlia igazgatónő.

– Nagyon örülünk annak, kis falunk minden polgárát beleértve, hogy ha egy kis késéssel is, de még a tél beállta előtt sikerült teljesen felújítani és úgymond lakhatóvá, otthonossá tenni a több évtizede használatban lévő és már igencsak lepusztult állapotba került iskolaépületet. A kisdiákok számára fárasztó volt a mindennapos koránkelés és a Csókára való buszozás – emelte ki Aleksandra Raičević, a feketetói helyi közösség elnöke.

Az önkormányzat képviselői ígéretet tettek, hogy jövőre folytatják az iskola környékének a rendezését, az iskola udvarát körülvevő kerítés egy része és a kapu is hiányzik, amit pótolni kell.