2024. április 26., péntek

Téli készülődés a Lajkánál

A zentai állat- és természetbarátoknak kutyatápra, kutyaházak építéséhez alapanyagra és szalmára lenne szükségük

A tél beköszöntével Zentán is sokszorosan megnövekszik a kóbor kutyák száma, ugyanis közeledik a kutyák beoltási és chipezési idénye is, amikor a felelőtlen kutyatulajdonosok inkább megszabadulnak házi kedvenceiktől, mintsem hogy beoltassák, illetve bechipeztessék őket. Mindezzel komoly fejfájást okoznak a község területén működő állatvédőknek, ugyanis az utcára kitett házi kedvencek a nyári időszakban még találnak elég inni- és ennivalót, de a hideg évszakban könnyen meg is fagyhatnak – ecsetelte Pető Beáta, a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének alelnöke.

A zentai állatvédők fennállásuk óta igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni az utcára kikerült kutyák és más házi kedvencek gondozásáért. Zentán azonban továbbra sincs menhely, ezért csupán a lajkások találékonyságán és kreativitásán múlik, hogy ideiglenes befogadóhelyeiken mennyi kutyát tudnak elhelyezni. Ezek az egyébként is korlátozott számban rendelkezésükre álló helyek viszont már jó ideje beteltek – mesélte az alelnök.

A zentaiak egy része viszont képtelen megérteni, hogy az egyesület nem egy kutyaátvevőhely, ugyanis az egyesület aktivistái nemegyszer kapnak olyan telefonhívást, amelyben a polgárok jelzik, hogy szívesen „leadnák nekik” a kutyáikat – mesélte Beáta. Hozzáfűzte, hogy az érintettek persze felháborodnak, amikor elmondják nekik, hogy képtelenek minden kutyának a gondját viselni.

– A mi célunk a felelős állattartás népszerűsítése, s ehhez nekünk is tartani kell magunkat – emelte ki az egyesület alelnöke, de hozzáfűzte azt is, hogy a lehetőségeik sajnos nagyon korlátozottak, a kereteik pedig igencsak szűkösek ahhoz, hogy minden kutyát össze tudjanak szedni. Ezért a sürgős eseteket, a kölyökkutyákat és a beteg házi kedvenceket igyekszenek előnyben részesíteni.

Az egyesület számára folyamatos gondot jelent a kutyaeledel beszerzése is, ebből ugyanis hetente mintegy 40 kilogrammot fogyasztanak el az általuk gondozott kutyák, a hideg időjárás beköszöntével pedig építőanyagra, szalmára és szőnyegekre is szükségük lenne, hogy rendes kutyaházakat tudjanak készíteni a négylábú kedvencek számára. Fel szeretnék hívni a lakosság figyelmét arra is, hogy a télen tanúsítsanak nagyobb figyelmet a házi kedvencek iránt, aki teheti, rakjon ki élelmet és ivóvizet azokra a helyekre az utcákon, ahol összegyűlnek az elcsatangolt vagy kicsapott kutyulik.

Az egyesület lelkes aktivistái az elmúlt évben számos rendezvényen népszerűsítették a tevékenységüket, s hívták föl a zentaiak figyelmét a felelősségteljes állattartás, az ivartalanítás, a chipezés és a védőoltás beadásának a fontosságára. A zentai állatbarátok ezek közül az általuk megrendezett keverékkutya-kiállításra a legbüszkébbek. Emellett több foglalkozást szerveztek a város iskoláiban is. Az év elején pedig az egyesület számára jótékonysági koncertet tartottak a Mojo klubban, a bevételt úgyszintén a gondozott kutyák ellátására fordították.