2024. április 26., péntek

A ,,szűz királynő” és a mindentudó narrátor

A Vádli Alkalmi Színházi Társulás I. Erzsébet című előadása a Desirén

A régió színházi központjává, fontos színházi események fókuszpontjává teszi e néhány napra a Desiré nemzetközi színházi fesztivál Szabadkát. És a közönség hálás azért, hogy olyan remek előadásokat láthat estéről estére, amelyekről már olvasott, hallott, és amelyeket egyébként nemigen lett volna alkalma megnézni Rijekán, Bitolában, Budapesten vagy Zágrábban, most pedig itt, Szabadkán láthatja a Kosztolányi Dezső Színház elhivatott és fáradhatatlan szervezőgárdájának köszönhetően. Nemcsak helybeliek vannak egy-egy előadáson, hanem belgrádi, újvidéki, zombori, zentai, szegedi ismerősökkel is találkozhatunk. A telt házas előadások, a vastaps azt bizonyítja, színvonalas előadások, nem mindennapi színházi élmény részesei vagyunk estéről estére a Desirén.

A kritikusok tudják, hogy jó darab nincs – hangzik el az I. Erzsébet című előadásban. Márpedig van, például ez a produkció is, a Vádli Alkalmi Színházi Társulás Paul Foster: I. Erzsébet feldolgozása, Szikszai Rémusz rendezésében, amelyet kedden este láthattunk a fesztiválon.

Mint Erzsébet korában, itt is a szerepeket egy kivételével férfiak alakítják. Fodor Tamás kiválóan érzékelteti az otromba, ormótlan ,,szűz királynő” pragmatizmusát, ravaszságát, aki ellentmondást nem tűrően jelenti ki, hogy ,,ami sikeres, az mindig jogos”. Vaskos trágársága, otromba beköpései, a tükör előtti forgolódása ellenére is érezzük benne a mindenkori hatalom megtestesítőjét. Udvaroncai talpnyalása, haszonlesése, ellenségei ármánykodásai is kimozdítják az előadást az adott korszakból, nagyon jól behelyezhetők más történelmi időkbe, így a mába is. Gyorsan kiderül, színházat látunk a színházban, mert egy vándortársulat készíti az I. Erzsébetről szóló előadást, amelyet végül nem sikerül előadniuk karácsonykor a fenséges asszony előtt. Küzdenek a kor álszent puritanizmusának a megtestesítőivel, akiknek egyáltalán nincs ínyére az előadás, végül pedig vezényszóra kénytelenek a Hull a pelyhes fehér hó kezdetű, himnusznak kinevezett dalocskát zengeni.

A hatalmi harcok, a nagy tettek mögötti kicsinyes számítások, a mindenkori kisember és a hatalom viszonya hol direkt, hol árnyaltabb módon jelenik meg az előadásban, és ha valakinek kétségei vannak, azt a mindentudó narrátor és boszorkány – akit Nagypál Gábor személyesít meg – egy-egy mondatával, kézmozdulatával, pillantásával eligazítja, kis képzavarral azt is mondhatnánk, segít neki olvasni a sorok között.

A mai köznyelvből, médiából ismert humoros szófordulatok, szleng, a suttogóra fogott tévés közvetítés Erzsébet udvarából nagyon is életközelivé varázsolja az előadást.

A Szkéné Színház – Vádli Alkalmi Színházi Társulás – FÜGE (Budapest) produkciójának szereplőgárdája: Fodor Tamás, Bercsényi Péter, Bodor Johanna, Herczeg Tamás, Kaszás Gergő, Keresztény Tamás, Király Attila, Nagypál Gábor, Tamási Zoltán, Tóth József. A POSZT-on Fodor Tamás és Kaszás Gergő alakítását színészi díjjal jutalmazta a zsűri.