2024. április 26., péntek

A zentai csata mint termékmárka

Zentára látogatott Győri Lukrécia államtitkár
Laskovity Kornél, a községi turistaszervezet vezetője, Ceglédi Rudolf polgármester és Kosiczky András, a községi tanács tagja az államtitkár asszonnyal

Laskovity Kornél, a községi turistaszervezet vezetője, Ceglédi Rudolf polgármester és Kosiczky András, a községi tanács tagja az államtitkár asszonnyal

Zenta a geostratégiai helyzetének, történelmének, kultúrörökségének és természeti értékeinek köszönhetően rengeteg lehetőséggel bír az idegenforgalom területén, amelyeket igyekszik ki is használni, ezenkívül pedig jövőbeli tervei is vannak ezekkel az értékekkel, termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban – nyilatkozta tegnapi zentai látogatása során prof. dr. Győri Lukrécia, az Idegenforgalmi és Hírközlési Minisztérium államtitkára, aki a község turisztikai adottságairól s ezek kiaknázásnak lehetséges módszereiről tárgyalt a községi vezetőkkel. Az államtitkár egyben örömének adott hangot, hogy a község illetékesei az imázs kialakításának fontos elemeként felismerték a zentai csatában rejlő lehetőségeket, s egyfajta márkát igyekeznek a történelmi eseményből létrehozni, amely kapcsán egy tematikus park kialakítását, illetve tematikus körutak megszervezését is fontolóra vette az önkormányzat.

A csata kínálta lehetőségek kiaknázásán kívül a szecessziós értékekre, illetve a Tisza folyó adta lehetőségekre építhető a város turizmusa – mondta az államtitkár asszony, s hozzáfűzte, hogy a Népkert nyújtotta lehetőségek, a termálvíz, a sportcsarnok, illetve a hőlégballon-fesztivál is kiemeli Zentát a többi község közül.

Az államtitkár beszélt a minisztérium által nyújtott támogatási lehetőségekről is. Ezek kapcsán elhangzott, hogy egy jól bejáródott módszer alapján néha az önkormányzatok, néha pedig a község által alapított szervezetek számára tudnak támogatást nyújtani pályázatok útján. Külön pályázhatnak a civil szervezetek is, időnként pedig a falusi gazdaságok számára is kiírnak pályázatokat. A kis- és középvállalkozások számára csupáncsak jutányos, alacsony kamatú hiteleket tudnak biztosítani.

A zentai csata köré körvonalazódó programok fontosságát kiemelte Ceglédi Rudolf polgármester is, aki a község turizmusának egyik kitörési pontjaként említette a történelmi esemény évfordulói kapcsán szervezett rendezvényeket, s reményének adott hangot, hogy a jövőben konkrét programokat is sikerül megvalósítani, aminek köszönhetően a turizmus is jobban hozzájárul majd a község gazdasági fejlődéséhez.