2024. április 26., péntek

Alkotmánybíróság előtt a nyugdíjcsökkentésről szóló törvény

Saša Janković ombudsman is kételkedik abban, hogy alkotmányos-e a nyugdíj- és bércsökkentés

A hetekkel ezelőtt bejelentésük értelmében a Szerbiai Nyugdíjasok Szakszervezetének Szövetsége (SZNYSZSZ) tegnap benyújtotta az Alkotmánybíróságnak a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvény felülvizsgálatát kezdeményező indítványt. Tárgyaltak Saša Janković köztársasági ombudsmannal is, aki szintén a törvénnyel kapcsolatos alkotmányjogi kételyeinek adott hangot.

– Álláspontunk szerint alkotmányellenes a szóban forgó törvény. A nyugdíjasoktól egyetlen dinárt sem vehetnek el. Élni fogunk a szerbiai jogrendszerbe foglalt ősszes jogi lehetőséggel, ha pedig elégedetlenek leszünk a döntéssel, akkor a strassbourgi bíróságon keresünk jogi orvoslatot – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Mihajlo Vesović, a szakszervezeti szövetség alelnöke, aki hangsúlyozta: azt várják a taláros testülettől, hogy sürgősségi eljárásban tűzze napirendre az indítvány megtárgyalását.

A kezdeményezés mellé az indítványt benyújtó szakszervezeti szövetségen kívül felsorakozott a Vajdasági Nyugdíjasok Szakszervezeti Szövetsége, a Független Szakszervezet és a hadseregből nyugállományba vonultak érdekképviselete, de támogatásukról biztosították őket az Európai Nyugdíjasok és Idősek Szakszervezeti Szövetségének (FERPA) képviselői is, ugyanis az SZNYSZSZ megfigyelő tag, februárban pedig várhatóan felveszik rendes tagnak.

Vesović szerint az Alkotmánybíróságnak a döntés meghozataláig meg kellene határoznia egy átmeneti időszakot, amíg a parlament által elfogadott törvényt nem érvényesíthetnék, egyúttal azzal a követeléssel fordultak a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alaphoz, hogy az alkotmánybírósági döntés megszületéséig függesszék fel a törvény rendelkezésének végrehajtását, azaz a 25 ezer dinárnál alacsonyabb nyugdíjak lefaragását.

Milorad Vujasinović, az SZNYSZSZ elnöke elmondta, hogy érdekképviseletük levéllel fordul Aleksandar Vučić kormányfőhöz, ebben rámutatnak arra, hogy a nyugdíjcsökkentésről szóló rendelkezés megszegi az alaptörvényt.

– Ha valaki kérdezés nélkül a zsebedbe nyúl, ez nem megtakarítás, ellenkezőleg ezt a gesztust egészen más kifejezéssel szokták illetni – fogalmazott Vujasinović.

Saša Janković polgári jogvédő a nyugdíjasok érdekképviseleteivel való tegnapi találkozó után adott nyilatkozatában kételyeinek adott hangot a nyugdíjcsökkentésről és a közszférában dolgozók bérének lefaragásáról szóló törvények alkotmányosságát illetően.

Janković a tárgyalás során hangsúlyozta, meg van győződve arról, hogy az Alkotmánybíróság módot talál arra, hogy elfogadható időn belül döntést hoz a szóban forgó kérdésben.

Az ideiglenes nyugdíjcsökkentésről szóló törvény mintegy 650 ezer nyugdíjast érint.