2024. április 26., péntek

Meggyilkolták a Crvena Zvezda szurkolóját Isztambulban

A megkéselt fiatalember halála miatt tiltakozást terveztek a belgrádi szurkolók

Életét vesztette Marko Ivković (25), a Crvena Zvezda Telekom kosárlabdacsapatának egyik szurkolója Isztambulban, a belgrádi klub és a Galatasaray összecsapása alkalmával. Az összetűzés pénteken este történt Isztambulban, a mintegy négyszáz fős szerb szurkolói csoportra török huligánok támadtak az Abdi İpekçi stadion előtt, míg odabent a Galatasaray és a Crvena Zvezda Telekom között az Euroliga keretében zajlott a mérkőzés. Ekkor késelték meg, pontosabban hátba szúrták, a huszonöt éves fiatalembert, akinekéletéért mintegy öt órán keresztül küzdöttek az isztambuli orvosok, az erős vérzés miatt azonban nem tudták őt megmenteni.

A B92 úgy tudja, a Zvezda szurkolóira háromszor is rátámadtak, először egy benzinkúton, majd a stadion felé vezető úton, végül a stadion előtt is. A szerb szurkolók nem tudtak bejutni a csarnokba, hogy biztassák csapatukat, és ekkor támadták meg őket. A török szurkolók kövekkel, fáklyákkal dobálták a szerbeket, többen össze is verekedtek velük. A török rendőrség hamar közbelépett, amikor pedig a szerbek elhagyták a területet, a stadion közelében több kirakatban és autóban is kárt tettek. A mérkőzés alatt a Galatasaray szurkolói viszont többször is azt skandálták „Koszovó, Koszovó”.

Ergin Ataman, a Galatasaray edzője a mérkőzés után úgy fogalmazott, a Crvena Zvezda szurkolói terroristák, aminek valószínűleg köze van mindahhoz, ami a stadion előtt történt.

Zoran Marković, az isztambuli szerb nagykövet szerint ami történt, barátságtalan gesztus volt, akkor ugyanis, amikor minden oldalról kést döfnek Szerbiába, Törökországban egy szerbiai szurkolót szúrnak szíven. Tragikusnak nevezte a történteket, s mint mondta, mélyen megrázták az események. Hozzátette, a meccs előtt kapcsolatba léptek a török rendőrséggel, s figyelmeztették őket, hogy kockázatos meccs lesz, és könnyen elfajulhatnak az események, a készültség azonban a legalacsonyabb szintű volt. Nebojša Čović, a Crvena Zvezda elnöke szerint a török rendőrséget terheli a felelősség Marko Ivković halála miatt.

A huszonöt éves fiatalember meggyilkolása miatt több száz ember gyűlt össze a belgrádi Szent Márk-székesegyháznál, ahol gyertyát gyújtottak, és elmondtak egy imát a klub elhunyt szurkolójáért, majd a belgrádi török nagykövetség felé vették az irányt, de a nagykövetség épületétől húsz méterre megállították őket. Az összegyűlt tömeg ekkor Marko Ivković nevét skandálta, majd zvezdás dalokat énekeltek.

Belgrád központjában vasárnap nagyszámú rendőr és a terrorelhárítás tagjai gyűltek össze a szurkolók bejelentett tiltakozása miatt, melyhez a Partizan szurkolóinak is csatlakozniuk kellett volna, de a megmozdulásra végül elmaradt, csak két kisebb csoport gyülekezett két különböző ponton. A török nagykövetség előtt tervezett tiltakozást az Isztambulban megkéselt fiatalember halála miatt szervezték volna.