2024. április 26., péntek

Feléled a belcsényi kastély

A beruházók három év alatt teljesen felújítják Steindl remekművét

 Steindl Imre, az Országház megálmodója a 19. század végén maradandót alkotott Vajdaságban. Spitzer Ede, a belcsényi cementgyár tulajdonosa Steindlt kérte fel egy kastély megtervezésére, amely 1898-ban készült el. Az eklektikus építészeti stílusban felépített remekmű gótikus, reneszánsz, barokk és szecesszionista elemeket tartalmaz.

A bejárat felől közelítettük meg az épületet (Fotó: Ótos András)

A bejárat felől közelítettük meg az épületet (Fotó: Ótos András)

A nyugati homlokzatán egy kiterjesztett szárnyú turulmadár őrködik magányosan, amely szótlanul tűrte, hogy a drótkerítéssel körülkerített építészeti unikumba behatoljunk. Stevan, a helybéli útikalauzunk körbevezetett a kastélyban, megmutatta a virágmotívumokkal díszített csempéket a fürdőszobában, s elmondta, hogy melyik helyiséget milyen célra használtak a 20. század második felében. Itt volt a rádióállomás, a másik teremben zongora állt egykoron, a pincében diszkó volt, de oktatási célokra és könyvtárként is használták az épületet, mondta az útikalauzunk. A kastélyra a hetedik művészet képviselői is felfigyeltek, Clint Eastwood és Emir Kusturica forgattak itt filmeket, tudtuk meg a helyszínen. Kb. 20–25 évvel ezelőtt kezdődött a kastély hanyatlása és kifosztása, fejezte be Stevan a bemutatót.

Az idő vasfoga még nem tüntette el a szépség nyomait (Fotó: Ótos András)

Az idő vasfoga még nem tüntette el a szépség nyomait (Fotó: Ótos András)

A belcsényi községházán kérdéseinkre készségesen válaszolva elmondták, hogy a második világháborúig a kastély tulajdonosa a belcsényi cementgyár volt, majd a háborút követő államosítás során a község tulajdonába került. A hetvenes években vendéglátóipari célokra használták, 1988-tól elhagyták a tulajdonosok, majd 1997-ben állami védelem alá helyezték, az állapota azóta folyamatosan romlik. A belcsényiek 2004-ben felújították a mennyezetet, a cserepeket átrendezték. A községházán kapott információk szerint legalább 1,5 millió euróra lenne szükség a teljes felújításhoz. A megoldás lassan körvonalazódni látszik és a remények szerint a kastély ismét régi fényében tündökölhet. A bérbeadási pályázatra egyedül a szávaszentdemeteri Kulturni Forum nem profitorientált kulturális civil szervezet és az Inicijativa za Kraljevinu Srbiju civil szervezet jelentkezett közösen. A civil szervezetek 50 évre bérbe veszik és együttes erőből teljesen felújítják a kastélyt. Múzeumot, borüzletet, üzlet- és vendéglátóipari helyiségeket terveznek létrehozni, tudtuk meg a községházán.

A fürdőszoba (Fotó: Ótos András)

A fürdőszoba (Fotó: Ótos András)

Hogy pontosan milyen tervei vannak a befektetőknek, azt Radomir Jovelić Višerovtól, a szávaszentdemeteri Kulturni Forum elnökétől tudtuk meg, aki szívélyesen válaszolt kérdéseinkre. Mint mondta, fontosnak tartja felújítani a kastélyt, mivel azzal hozzájárulnak a kulturális identitás felújításához is. A kastély felbecsülhetetlen nemzeti kulturális értéket képvisel, az örökségét tisztelve, új tartalommal fogják megtölteni. A felújításnak köszönhetően az emberek figyelme ismét Belcsény és az építészeti remekmű felé irányul. A kastélyban a Duna menti régiónak a nép viseletét bemutató múzeumot fogunk kialakítani, de lesz itt étterem, borüzlet, hostel, könyvtár, szuvenírbolt és különféle irodák is helyet kapnak, részletezte Jovelić Višerov. 2015 tavaszán kezdődik a kastély felújítása és legalább három évig fog tartani.