2024. április 26., péntek

Referendum a közjegyzőkről

A SZÜK kérni fogja a Szerbiai Ügyvédek Társaságának megszüntetését

A Szerbiai Ügyvédi Kamara igazgatóbizottsága kérni fogja, hogy a közjegyzőkről és a kísérő törvényekről írjanak ki referendumot, áll a SZÜK szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből. Mint feltüntették, erről a kamarák együttesen döntöttek. Első lépésként ki fogják kérni a polgárok véleményét mindazokban a pontokban, amelyek az ügyvédek munkabeszüntetéssel járó tüntetésük okát képezik.

Így a SZÜK a Vajdasági Ügyvédi Kamarával együttműködve, Karlócán a Magisztrátus épületében november 25-én nemzetközi kerekasztal-beszélgetést tart, amely során megvitatják majd az ügyvédek aktuális gondjait, valamint kitérnek majd az ügyvédek, valamint a közjegyzők összehasonlító jogi viszonyára is. Belgrádban december 1-jén, a Szerbiai Ügyvédi Kamara épületében szintén egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol az ingyenes jogi segítségről szóló törvényjavaslatról tárgyalnak majd.

A közleményből megtudtuk azt is, hogy a SZÜK az illetékes bíróságnál eljárást indít a Szerbiai Ügyvédek Társasága bejegyzésének megsemmisítésére.