2024. április 26., péntek

Kárpát-medencei magyarok zenéje

A 2001-ben indult Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) sorozat az idén szeptembertől novemberig ismét ünnepi koncerteket rendez, melynek során Királyhelmec, Beregszász, Nagyvárad, Magyarkanizsa és Lendva ad otthont a Misztrál együttes és a Fonó zenekar zenéjének. Ezen alkalmakon bekapcsolódik a programba egy-egy helyi népzenekar is, Magyarkanizsa esetében Bakos Árpád és az Ethnokor, erősítve a magyar kulturális összetartozást.

A magyarkanizsai Művészetek Háza nagyszínpadán holnap (pénteken) 17 órakor a Cnesa OMI, a budapesti Stereo Kft. és a Periferic Records szervezésében fellép a Misztrál, a Fonó, valamint a vajdasági zenei élet kiemelkedő együttese, a Bakos Árpád és az Ethnokor. A program a három zenekar 45-45 perces koncertjéből áll. A koncertekre a belépés díjtalan.

A 2014-es sorozatot lezáró gálakoncertet november 22-én 17 órakor a Pesti Vigadó impozánsan felújított épületében tartják. A CD-adományozással egybekötött budapesti gálakoncerten jelen lesznek azon városok képviselői is, melyek szeptember, október és november folyamán befogadták a KmMZ koncertjeit. Magyarkanizsa község CD-adományait a József Attila Könyvtár igazgatója, dr. Katkics Zoltán veszi át a Pesti Vigadóban november 22-én.