2024. április 26., péntek

Megkötött kézzel

Egyelőre senki nem tehet semmit azért, hogy a tizennégy évnél fiatalabbak ne garázdálkodjanak az utcákon

Raša Popov (81) író, valamikori televíziós újságíró az őt ért támadás kapcsán azt mondta: a rátámadó gyerekek nem gyerekként, hanem szervezett bandaként léptek fel. Az utcán szemelték ki, egészen tömbházi lakásának ajtajáig követték, ott végül rátámadtak, mert a férfi nem adott nekik elég pénzt. Popov felfoghatatlannak tartja, hogy gyerekek így képesek viselkedni. Popov egyik szomszédasszonya, aki korábban súlyos agyvérzést szenvedett el, és soha nem épült fel teljesen, szintén a szóban forgó gyerekbanda áldozatául esett.

Az írót három hete bántalmazta a tízéves I. N. és bátyja, a tizenegy éves J. N.. Popov a sajtónak nyilatkozva szerdán azt mondta, hogy egy harmadik, szintén tízéves kisfiú is részt vett a támadásban. A testvérpár ellen rablás és lopás miatt a rendőrség eddig több mint 300 alkalommal tett bűnvádi feljelentést. Az év elején Belgrádban szintén egy idős férfit vertek össze, ő később belehalt sérüléseibe. Áldozataik elsősorban idősek és állapotos nők. A gyermekek a rakovicai szociális központ gondozása alatt állnak. Raša Popov egyik másik szomszédja, aki egy kiskereskedés tulajdonosa, azt mondta, ha meglátja a testvérpárt, azonnal bezárja üzlete ajtaját. A rendőrség nem sokat tehet, hiszen a gyerekek fiatalabbak tizennégy évnél, így nem terheli őket büntetőjogi felelősség.

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter szerdán szintén arról beszélt, hogy a szociális tárca vezetőjeként jóformán semmit tehet annak érdekében, hogy a problematikus gyerekek ne garázdálkodjanak tovább az utcákon. A problémát csakis a rendszer megváltoztatásával lehet kezelni, hiszen ezt a rendszert nem a XXI. századra szabták, taglalta Vulin, aki azt is elmondta, hogy a szociális központok ugyanolyan tehetetlenek, mint ő miniszterként.

– Ezeket a gyerekeket koruknál fogva nem terheli büntetőjogi felelősség. Több szociális központ is eljárt esetükben, a testvérpárt a megfelelő intézményekbe küldték, ők azonban folyamatosan megszöknek. A rendszer pedig erre, a szökésre nem tud válaszolni – magyarázta Vulin.