2024. április 26., péntek

Több a répa, kevesebb a cukor

Naponta 9400 tonna répát dolgoz fel a zentai cukorgyár – A kampány eltarthat január közepéig

A zentai cukorgyárban az augusztus utolsó napjaiban kezdődött feldolgozókampány november közepére a félidejéhez érkezett, ami számokban azt jelenti, hogy több mint félmillió (560 000) tonna cukorrépát dolgoztak föl eddig. A répával bevetett terület nagyságát figyelembe véve 1,1 millió tonna nyersanyagra számítanak a gyárban, ami rekordmennyiségnek számít. A csapadékos időjárásnak köszönhetően átlagon felüli termést takaríthatnak be a földművesek, ezzel ellentétben az idei répa minősége átlagon aluli, hiszen a gyökerek cukortartalma alig haladja meg a 13 százalékot.

– Az idei répával sajnos nem dicsekedhetünk, nagyobb energiaráfordítással kevesebb cukor nyerhető ki a gyökerekből, mint egy közepes termést adó évben. A cukorrépa nemcsak hogy nem kellően édes, de kevesebb a szárazanyag-tartalma, magyarán: kevés benne a cellulózrost. Idén feleannyi répaszeletet tudunk értékesíteni, mint tavaly, holott a termés átlagon felüli, a hatalmas gyökerek tele vannak vízzel – sommázta a helyzetet a gyár igazgatója, Deák Teodóra, aki elmondta még, hogy a gyár teljes gőzzel üzemel, naponta 9400 tonna répából főznek cukrot, amit a kapacitások maximális kihasználásával tudnak elérni. A termelés költségei a folyamatosan növekvő földgázár miatt egyre emelkednek, míg a cukor piaci ára rekordalacsonyan áll, ami részben a túlkínálattal, másrészt pedig a vásárolóerő csökkenésével magyarázható.

Folyamatos és gyors a répa feldolgozása, ennek ellenére a répatermelők egy része elégedetlen az átvétel ütemével. Minden termelő szeretné a fagyok előtt átadni a répáját, és mielőbb pénzhez jutni az újabb befektetésekhez. A kifizetés a szokásos ütemben zajlik, átlagban két hónapon belül megkapják a répatermelők a járandóságukat, de a kampány várható elhúzódása miatt egyesek két hónapnál is tovább lesznek kénytelenek várni a pénzükre.

A gyárban a napi feldolgozott mennyiség tovább már nem növelhető, és a szokatlanul enyhe időjárás miatt nem ajánlatos az átvett vizes, mosott répát prizmába rakva tárolni a gyárudvaron, mert begyulladhat, rothadásnak indulhat. A nyersanyagátvétel ütemét összehangolták a feldolgozás sebességével. A répaszedés a kedvező időjárásnak köszönhetően folyamatos, olykor túl sokan akarják egyszerre átadni a termést, a torlódás miatt nemrégen például két napon át szünetelt a nyersanyagátvétel.

Amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódhat a répa feldolgozása, a tervek szerint a kampány megközelítőleg egy hónappal tovább fog tartani, mint tavaly. A számítások szerint, ha nem következik be váratlan üzemzavar vagy egyéb fennakadás a munkában, az összes idei termést január közepéig fel fogja dolgozni a gyár.