2024. április 26., péntek
TENISZ

Đoković küzdelem nélkül védte meg címét

Roger Federer sérülés miatt visszalépett

Novak Đokovićnak nem kellett megizzadnia a címvédésért a londoni évzáró mestertorna döntőjében a címvédésért, miután a svájci Roger Federer sérülés miatt vasárnap 18 órakor jelezte, hogy nem tudja vállalni a játékot. Erre az eshetőségre már lehetett következtetni akkor, amikor Federer 45 percet késett a döntő előtti utolsó edzésről, s a tréning után úgy döntött, hogy nem lép pályára a fináléban. Đoković zsinórban harmadszor szerezte meg veretlenül a torna trófeáját, s e tekintetben első lett a cseh Ivan Lendl után, aki 1985 és 1987 között nem talált legyőzőre.

Đoković a tornagyőzelemnek köszönhetően 1500–1700 ponttal is megelőzheti Federert, akinek a következő hétvégén Lille-ben helyt kell állnia a Davis-kupa döntőjében, amelyen a svájciak a franciákkal játszanak a serlegért. Ez a meccs Rogernak azért roppant fontos, mert a gazdag gyűjteményéből már csak az olimpiai egyéni arany és a Davis-kupa trófeája hiányzik.

Nem történt meglepetés a szombati elődöntőben, noha volt rá nem is kis esély. Đoković, aki a csoportküzdelmek során mindössze 9 játékot veszített, amivel 2014-re biztosította a ranglista első helyét, a szombati mérkőzésen is nagyszerűen kezdett a japán Kej Nisikori ellen, hisz 1:1 után hat játékot nyert zsinórban, így már a második játszmában is breakelőnnyel vezetett. Ekkor azonban érthetetlenül leállt, rosszul adogatott, s labdái mélysége sem volt a kívánt szinten. A japánnak több sem kellett, s habár csuklófájdalomra panaszkodott, nagy önbizalommal játékba lendült, és két break révén egyenlített. A meccset Đoković indulatos reakciója is emlékezetessé tette, amikor a második szett második játékát kettős adogatási hibával veszítette el. A közönség ugyanis vastapssal jutalmazta a japán egyenlítését, a szerb pedig ezt úgy fogta fel, mintha a kettős hibájának tapsoltak volna, és mérgesen mutogatott a lelátó felé. A címvédő a döntő játszmában is gyöngén indult, és Niskori két breaklabdához jutott. Ez volt a fordulópont, hisz nem használta ki őket, ami után visszaesett, Novak pedig újra jó játékkal és nullázással zárta a csatát. Đoković így 14 egymás utáni londoni győzelemmel és 31-es teremgyőzelmi sorozattal várta a vasárnap esti zárómeccset.

A másik mérkőzés még izgalmasabb volt, és Stan Wawrinka csak átkozhatja a balszerencséjét, hogy nem ő lépett tovább. Az Australian Open idei bajnoka ugyanis sokkal jobb játékkal rukkolt ki, mint a csoportmeccsek során, már a harmadik játékban elnyerte Federer adogatását, és az első játszmában 5:2-nél adogatott a vezetésért. Az alkalmat kihagyta, s mint kiderült, ez volt az első kimondottan gyönge adogatójátéka a döntő pillanatokban elveszített három közül. Stan 5:4-nél már nem hibázott, majd a második játszmában Federer 3:2-es vezetésnél hagyott ki három kötött nyerő alkalmat. A 12. játékig nem volt break, ekkor Wawrinka a rövidítés kiharcolását rontotta el. A döntő szettben Roger azonnal leadta az adogatást, habár csak önmagát okolhatja, hogy nem figyelt a bírói döntésekre, mert így kihagyta egy nagy bírói hiba kijavítását, s nagyon későn jött rá, hogy nem ő kapta meg a fontos pontot. A következő nyolc játékot az adogatók nyerték, és 5:4-nél Wawrinka ismét a meccsért szervált. Mindketten sok hibát vétettek, Stan három meccslabdát hagyott ki, Federer viszont megragadta a második egyenlítési lehetőségét. A 11. játékban ismét Wawrinkának volt két breakesélye, majd a rövidítésben 6:4-nél negyedik meccslabdája is. Federer mindent hárított, majd 7:6-nál ő vetett véget a torna leghosszabb és legelkeseredettebb küzdelmének.

LONDON. – A mestertorna eredményei, egyéni, A csoport, 3. forduló: Wawrinka–Čilić 6:3, 4:6, 6:3, elődöntő: Đoković–Nisikori 6:1, 3:6, 6:0, Federer–Wawrinka 4:6, 7:5, 7:6, döntő: Đoković–Federer – feladás. Páros, 3. forduló, A csoport: B. Bryan/M. Bryan–Peya/Soares 7:6, 7:6, elődöntő: B. Bryan/M. Bryan–Benneteau/Roger-Vasselin 6:0, 6:3, Dodig/Melo–Kubot/Lindstedt 4:6, 6:4, 10:6, döntő: B. Bryan/M. Bryan–Dodig/Melo 6:7, 6:2, 10:7.

BRESCIA. – A challenger negyeddöntőjében: Brown–Troicki 7:6, 6:7, 7:6.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Siegemund–Jani 6:1, 6:3.

SOUSSE. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Szlavikovics–Bonić 6:3, 4:6, 6:3, elődöntő: Reix–Szlavikovics 6:3, 6:1.