2024. április 26., péntek

Őrizetbe vették az Interkomerc tulajdonosát

Szombaton letartóztatták Goran Perčevićet, az Interkomerc tulajdonosát, a Szerbiai Szocialista Párt egykori magas rangú tisztségviselőjét. Perčevićet azzal gyanúsítják, hogy az Univerzal Bankhoz köthető bűncselekményeket követett el, fedezet nélküli kölcsönöket vett fel, ami által tönkretette a pénzintézményt. A becslések szerint mintegy másfél milliárd dinárral károsította meg az Univerzal Bankot.

Nebojša Stefanović belügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján elmondta, az ügyben már fél éve nyomoznak, Perčević bujkált a rendőrség elől, barátja lakásán bukkantak rá és tartóztatták le. Stefanović szerint bizonyos cégek részére, amelyekről tudták, hogy képtelenek visszafizetni a felvett összeget, 34 hitel lett jóváhagyva.
Aleksandar Vučić kormányfő vasárnap kijelentette, ismeri az ügy minden részletét, Perčević esete bizonyíték arra, hogy bizonyos politikusok segítségével banki hitelekhez lehetett jutni.
– Létezett egy bejáródott rendszer, amelyben a mágnásoknak bizonyos politikusok biztosítottak „utat” valamelyik bankhoz, ily módon több tízmillió eurót vettek fel, a politikust pedig egy-két millió euróval kifizették.

Vučić elmondta, az efféle kölcsönöknek nem volt fedezete, így nincs lehetőség a behajtásukra, s így mindenki tiszta, viszont az állam meg lett károsítva. A kormányfő szerint az ügyhöz Ivica Dačićnak, a Szerbiai Szocialista Párt elnökének nincs semmi köze.

– Nem vettem észre semmilyen felelősséget, nem hiszem, hogy köze lenne az esethez, de ne fogjanak szavamon – mondta Vučić.
A Szerbiai Szocialista Pártból úgy nyilatkoztak, Perčević 2000 óta nem tagja a pártnak és semmilyen szerepet nem tölt be abban. Vučić szerint Perčević esete nem egyedülálló és várható a hasonló esetek felgöngyölítése a következő napokban, hónapokban.