2024. április 26., péntek

Sorsdöntő meccs vár a szerbekre a dánok ellen

Pénteken este az Európa-bajnoki selejtezősorozat D, F és I csoportjának mérkőzései vannak műsoron, Magyarország és Szerbia egyaránt hazai környezetben lép pályára, előbbi Finnországot, utóbbi Dániát fogadja. A szerb csapat nemcsak az ellenfél ereje miatt lesz nehezebb helyzetben, hanem azért is, mert az albánok elleni előző selejtező meccs során tapasztalt rendbontások okán büntetésből zárt kapuk mögött, azaz nézők nélkül játszanak Dick Advocaat kiválasztottjai.

A magyar csapat három mérkőzés után 4 ponttal áll csoportjában, és egy győzelemmel akár a tabella második, továbbjutást érő helyére is ugorhat, de Finnországot mindenképpen megelőzheti, ellenben Szerbiának két meccsből mindössze egy pontja van az öt csapatot számláló I csoportban, úgyhogy a dánok elleni mérkőzés sorsdöntő lehet. Ha a szerb csapat nyer, bekapcsolódik a továbbjutásért zajló versenybe, ha veszít, könnyen megeshet, hogy már nem lesz komoly esélye az Eb-részvétel kiharcolására. Ezzel a megállapítással a válogatott játékosai is egyetértenek, akik közül jó néhánynak a franciaországi lehet az utolsó komoly nemzetközi tornája, legalábbis Duško Tošić elmondása szerint: „Mindannyian eleget beszéltünk Albániáról, végső ideje, hogy a dánok elleni találkozóra koncentráljuk, elvégre ez a legfontosabb mérkőzés. Ennek a generációnak a sorsa gyakorlatilag ettől a 90 perctől függ. Fejben készek vagyunk a győzelemre.”

Zdravko Kuzmanović is hasonló véleményen van: „Nagyon fontos ez a meccs. Őszintén, én hozzászoktam ahhoz, hogy nyomás alatt kell játszanom. Szükségünk van erre a három pontra. Dániának kiváló kerete van, de mi mindig a három pontra hajtunk, főleg egy ennyire nehéz szituációban. Ha ott akarunk lenni az Eb-n, Belgrádban mindenképp vernünk kell a dánokat.”

Mint ismeretes, az Albánia elleni mérkőzésen történtek miatt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 3:0-s hivatalos eredménnyel Szerbiának ítélte a találkozót, de rendezői hiányosságok miatt a három pontot levonta a csapattól.

Messi tizenegyesével verték az argentinok a horvát B csapatot

Szerda este érdekes barátságos válogatottmérkőzéseket játszottak a világban, amelyeken született néhány meglepőnek mondható eredmény. Brazília többek között Neymar duplájával meglepően könnyedén nyert 4:0-ra Isztambulban, Észtország 1:0-ra győzött Norvégia vendégeként. Ugyanez viszont nem sikerült a nyári vb-bronzérmes Hollandiának Amszterdamban, ahol az Oranje által a vb nyolcaddöntőjében egy időn túli tizenegyessel legyőzött Mexikó 3:2-es sikerével visszavágott azért a vereségért. A több mint 3 év válogatottkihagyás után visszatérő Carlos Vela duplázott a közép-amerikaiaknál.

Belgium magabiztosan nyert Izland ellen Brüsszelben, az argentinok viszont jócskán megszenvedtek Horvátországgal. A horvátok úgymond a B csapatukat küldték pályára a londoni Boleyn Groundon megrendezett összecsapáson, míg az argentinoknál szinte minden klasszis ott volt a keretben. A horvát kapitány, Niko Kovač az olaszok elleni selejtező meccsre készülő együttes legjobbjait Zágrábban hagyta, jól mutatja a csapat összetételét, hogy a Rijeka együtteséből heten is pályára léptek. Ennek ellenére Anas Sharbini révén a horvátok szereztek vezetést a 11. percben, amire Cristian Ansaldi tudott válaszolni a 49. percben, a győztes gólt pedig Lionel Messi lőtte az 57. minutumban büntetőből. Megállapítható, hogy a horvát csikócsapat helytállt a vb-döntős ellen.