2024. április 26., péntek

Előrelépés a magánosítás terén

Hamarosan kiderül, mely cégeket magánosítják és melyek jutnak csődbe

A hétvégén vagy a következő hét elején kristályosodik ki, hogy az első körben melyik állami cégekre vár csődeljárás, és melyeket magánosítják. Az első privatizációs tendereket már januárban meghirdethetik – nyilatkozta a közszolgálati televíziónak Željko Sertić gazdasági miniszter.

A tárcavezető megjegyezte, hogy folyamatosan tárgyalnak a szakszervezetekkel is, minden egyes érintett vállalatról beszélnek, a hétvégére pedig már a befejező tárgyalásokat tervezik.

– A csődeljárásra váró vállalatok esetében még az eljárás megkezdése előtt akciótervet fogunk megfogalmazni. A tervet a kormány a következő napokban hozza meg – magyarázta a miniszter.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

A Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közvállalatokat illető egyeztetései kapcsán Sertić elmondta, hogy összesen 700 cég számára fogalmaztak meg takarékossági és gazdálkodási tervet.

A miniszter megítélése szerint ez az első alkalom, hogy az IMF képviselői e téren valódi készséget tapasztaltak a szerb tárgyalócsoport részéről.

– Bemutattuk a közvállalatokat érintő átszervezési tervet, amelyet nemcsak az olyan nagy cégeknél fogunk alkalmazni mint a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), vagy az útkarbantartó közvállalat, hanem a tartomány és az önkormányzat tulajdonában lévőket is. Úgy vélem, hogy a valutaalap képviselői elégedettek a tárgyalásokkal, hiszen mi többen kínáltunk fel, mint amennyit ők elvártak– fejtette ki a tárcavezető.

Visszatérve a szóban forgó hétszáz cég átszervezésére, a miniszter elmondta, hogy a hétvégéig minden érintett vállalat kap egy listát, amelyen 19 pont szerepel, vagyis az államnak mindazon lépései amelyeket a cégeknek meg kell tenniük a takarékosság érdekében. A lista tanácsokkal látja el a vállalatokat, hogyan spóroljanak a szolgálati utazásokon, de a képzéseken és a szakszemináriumokon is.

Az előírtak betartása érdekében a kormányilletékesek fokozott figyelemmel kísérik majd a vállalatok igazgatóbizottságainak munkáját is. Mint a gazdaági miniszter kifejtette, a bizottságok a cégigazgatókkal közösen felelnek a vállalatokért.

Ugyanakkor elmondta azt is, hogy egyes vállalatok szerkezetátalakítása drasztikusabb változásokat fog hozni. Példa erre az EPS esete, ebben a vállalatban a jövőben jelentős mértékben csökkenteni fogják az igazgatók számát.

– Célunk az, hogy a villanygazdaság hatékonyan működjön, a teljes átszervezés pedig egy évet is igénybe vehet. Miután sikerül alkalmazni az új működési modellt, új partnerek után nézhetünk, akikkel tovább lehetne javítani a vállalat termelési mutatóit – húzta alá a miniszter.