2024. április 29., hétfő

Lehetőség volna, csak pénz nincs

A turizmusról tárgyaltak Magyarkanizsán az államtitkárral

Magyarkanizsa lehetséges idegenforgalmi fejlesztéseiről tárgyaltak a község vezetői az idelátogató prof. dr. Győri Lukrécia államtitkár asszonnyal. A megbeszélések mellett –amelyen jelen volt dr. Bimbó Mihály polgármester, Fejsztámer Róbert, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ (ICR) igazgatója és Krekuska Róbert idegenforgalommal megbízott tanácstag – látogatást tettek a gyógyfürdőben, az Art Hotelben és a Művészetek Házában is. Fejsztámer Róbert igazgató elmondta, a megbeszélésen több témát is érintettek: milyen lehetőségeket tud kínálni a város a turisták számára, valamint hogy milyen irányban érdemes a fejlesztési tervekről gondolkodni.

– Konkrét támogatási lehetőségekről nem tudtunk beszélni, arról esett szó, hogy a tervek szintjén fel tudjunk készülni a fejlesztésekre, és kipuhatoljuk a minisztérium elvárásait, milyen irányban gondolkodjunk a turisztikai kínálat bővítését illetően – mondta az igazgató, aki hozzátette, hogy a külföldi turisták idevonzása nehéz feladat, hiszen például Magyarországhoz képest nálunk legalább tízéves lemaradás tapasztalható a turizmus terén.

Az államtitkár asszony kiemelte, hogy Magyarkanizsán a turisztikai termékek minősége és bővítése, valamint a kiépített infrastruktúra elengedhetetlen feltétele az idegenforgalom fellendítésének. Utóbbi kijelentése éppen a folyami határátkelőre vonatkozott, amelyről szintén nemrégiben tárgyalt az önkormányzat az illetékes minisztérium képviselőivel.

– Látom a fejlődést Magyarkanizsán, és úgy vélem, sok lehetőség rejlik a községben, a turisztikai termékek versenyképességének növelése és a kifejlett infrastruktúra azonban nagyon fontos. A gyógyfürdő mellett itt van a Művészetek Háza, az Art Hotel és az Art Café is, látható, hogy Kanizsa törekszik egy komplementáris idegenforgalom fejlesztésére. A minisztérium költségvetésében több olyan tétel is szerepel, amely az önkormányzatokat, a kis- és középvállalkozókat és a civileket támogatná. Én annak a híve vagyok, hogy az önkormányzat a civilekkel összefogva pályázzon támogatásért. Egyelőre azonban konkrétumokról nem tudtunk tárgyalni, mivel az állam 2015-ös költségvetés-tervezetének felállítása még folyamatban van, s nem tudjuk, mennyi pénz áll majd a rendelkezésünkre – mondta Győri Lukrécia.