2024. április 26., péntek

Jövőre bevezetik az autópálya-matricát

Nem tudni, hogy az új fizetési módszert alkalmazzák-e a főutakon is

Megközelítőleg fél év, vagy nyolc holnap múlva váltanák fel Szerbiában az autópálya-matricák az autópályadíjat. Az is elképzelhető, hogy az új fizetési módszert nemcsak az autópályák esetében, hanem az elsőrendű főútvonalakon is alkalmazni fogják, minderről azonban csakis az idevágó elemzések után dönt az állam – mondta Zorana Mihajlović építésügyi és közlekedési miniszter az autópályadíjak eltörlésével, a fizetőkapuk felszámolásával és a matricák bevezetésével kapcsolatosan a Szerbiai Gazdasági Kamarában.

A Blic napilapnak adott nyilatkozatában a tárcavezető rámutatott arra, hogy a matricákra, vagyis az úthasználati díj törlesztésére szolgáló, a gépkocsik ablakára ragasztható címkék arra szolgálnának, hogy tehermentesítsék az utakat a forgalmi dugókat okozó, a fizetőkapuknál kialakuló autósoroktól, valamint hogy lehetővé tegyék az útkarbantartásra fordítandó összegek optimálisabb felhasználását.

– Emiatt gondolkodunk azon, hogy az új módszert az elsőrendű főútvonalak esetében is alkalmaznánk, például a Belgrádból Nagybecskerekre vagy Pancsovára vezető úton. A vinyetták ára hasonlóan alakulna, mint Szlovéniában és Magyarországon. Jelen pillanatban az idevágó mély-elemzéseket végzi a minisztérium, így az új módszer bevezetése leghamarabb fél év, illetve nyolc hónap múlva várható – magyarázta a miniszter.

A matricák alkalmazása lehetővé tenné azt is, hogy az úti infrastruktúrába is több pénzt fektessen az állam

– Az eddigi módszerrel az állam az autópályadíjakból évente átlagosan 150 millió euróra tett szert, a matricák bevezetésével azonban ez az összeg megduplázódna. Ez pedig több útkarbantartásra felhasználható pénzt, tehát jobb utakat eredményezhetne – mutatott rá Mihajlović.

Milan Božović, a közlekedésbiztonsági bizottság főkoordinátora szerint azonban a matricák bevezetése nem eredményezné a fizetőkapuk feleslegessé válását.

– Az igaz, hogy nem lennének forgalmi dugók, hiszen egyes helyeken ezek a kapuk ellenőrzőpontokként is szolgálhatnának, ahol ki tudnák szűrni azt, akinek nincsen matricája – magyarázza a szakember.

A Blic értesülései szerint az egy éven át érvényes matricák 65 euróba kerülnének. A teherautók után a sofőrök a megtett kilométerek szerint adóznának, mozgásukat pedig műholdak segítségével követnék. Ha az állam a szomszédos országok példáját követi, a matricákat a trafikok és az üzemanyagtöltő állomások legtöbbjében meg lehet majd vásárolni.

Európában egyébként nemcsak a már említett éves matrica állna az autósok, illetve a sofőrök rendelkezésére. Léteznek ugyanis napos, hetes, hónapos és egy évre szóló vinyetták is. Magyarországon például az egyhetes matrica kilenc euróba kerül, az egy évre szóló pedig 139 euróba. Szlovéniában az egyhetes matricáért 15, az egy évre szólóért pedig 110 eurót kell fizetni. A közlekedési miniszter közlése szerint a jövőre bevezetendő szerbiai autópálya-matrica díja hasonló összegű lesz, mint a szlovéniai és a magyarországi úthasználati díj.