2024. április 26., péntek

„Szerbia a szabadság és fejlődés híve volt a történelemben”

Vučić: A múltba való visszatekintésnek tanulságként és figyelmeztetésként is szolgálnia kell

Szerbiában az első világháborút követő megbékélésre emlékeztek kedden, a napot állami ünnepként töltötte az ország. Tomislav Nikolić államfő az Avalán található ismeretlen hősök sírját, Aleksandar Vučić kormányfő pedig a Belgrád védőinek állított csontszobor-emlékművet koszorúzta meg.

Nikolić a babérkoszorú elhelyezését követően (melyen a következő üzenet állt: Hősi elődeinknek, büszke utódaiktól) az emlékkönyvbe is feljegyzett néhány sort. „Ebből a helyből, az itt meghozott áldozatokból Szerbia a jövőbe haladásához merít erőt. Nem kell aggódni egy olyan Szerbia sorsáért, amelyiknek ilyen példaképei vannak” – fogalmazott az államfő. A megemlékezésre Nikolićtyal tartott Ljubiša Diković, a szerbiai hadsereg vezérkari főnöke is.

Aleksandar Vučić a Belgrád védőinek szentelt megemlékezésen azt mondta: ennek a napnak nem csak alkalmat kell adnia a múltba való visszatekintésre, hanem figyelmeztetésként, tanulságként is szolgálnia kell ahhoz, hogy ne ismétlődjék meg soha még egy akkora tragédia, mint amekkora az első világháború volt. Vučić úgy fogalmazott, hogy annak az országnak, melynek történelmét évszázadokban, jeles eseményekben és kiemelkedő személyiségek tetteiben mérik, kötelessége és felelőssége a tényekkel összhangban emlékeznie a múltra. Szerbia jelentőségére hívta fel a figyelmet az európai kontinens történetében, s véleményének adott hangot, hogy az ország mindig a haladó eszmék, a szabadság és a fejlődés mellett szállt síkra a történelem fontos pillanataiban.

Az elesett francia katonák belgrádi sírhelyénél is a világháború befejeződésére emlékeztek. Christine Moro, Franciaország Belgrádi nagykövete arról beszélt, hogy a két ország közötti együttműködés, mely a világháború alatt létrejött, ma is él és a jövőre is kivetíthető.