2024. április 26., péntek

Pajtić: Reformok helyett valóságshow Vučićtyal

Szerbia 800 napja vár a reformokra, és ahelyett, hogy megérkeztek volna, drámát, erőszakot és eladósodást kaptunk, egyszóval 24 órás valóságshow-t Vučićtyal, nyilatkozta Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke a Slobodna Bosna hetilapnak. Véleménye szerint a szerb kormányban a munkaügyi tárcát egy olyan miniszter vezeti, akinek egyetlen munkaéve sincs, az európai integrációval a Nagy Szerbia (Velika Srbija) hetilap volt szerkesztője foglalkozik, a védelmi miniszter pedig padlóburkoló.

– Mindezzel tisztában van Vučić is. Azért jelentette be januárra a kormányátalakítást, hogy elmaszatolja vele a saját alkalmatlanságát. Az Aleksandar Vučić által vezetett szerb kormány képtelen rendbe tenni Szerbiát – olvasható a hetilapban.

A DP elnöke szerint Vučić csak két dologhoz ért, a felelősség elhárításához, méghozzá az előző hatalom számlájára, valamint esti mesék előadásához, vagyis újabb és újabb ígéretek tevéséhez, annak ellenére is, hogy az előző kampány ígéreteit sem volt képes megvalósítani.

– Tito, Milošević, Koštunica és Tadić együttesen tizennégy milliárd euróval adósították el az országot, Vučić pedig két év alatt hétmilliárd euróval. A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett kormány birtokolhatja az eladósodás európai rekordját – mondta Pajtić.

Kritikájában a szerb kormánynak felrótta, hogy olyan közvállalatokat támogat, amelyek két kézzel szórják a pénzt, megemelte az Áfát, de csökkentette jövedelemadót és a jövedéki adót, miközben a gazdaság, a mezőgazdaság, az oktatás, az igazságügy és a jogállamiság területén becsődölt a szerb kormány. A DP elnöke ugyanakkor a jelenlegi hatalmat vádolta meg azzal, hogy a felelőtlen kijelentései miatt incidensek történtek az albán nemzetiségű polgárokkal. Véleménye szerint azért történtek Vajdaságban az incidensek, mert a tartományban a politikailag másként gondolkodók elleni erőszakot támogatják.