2024. április 26., péntek

Francia beruházás Obrenovacon

A miniszterelnökök Obrenovacon (Fotó: Tanjug)

A miniszterelnökök Obrenovacon (Fotó: Tanjug)

A kétnapos szerbiai látogatását pénteken fejező Manuel Valls francia miniszterelnök a májusban árvízkatasztrófa sújtotta Obrenovacra is ellátogatott Aleksandar Vučić szerb kormányfő kíséretében. Vučić a látogatást követően bejelentette, hogy a kormány hét napon belül együttműködési megállapodást ír alá egy francia vállalattal, amely Obrenovacon szándékozik beruházni. A vállalkozás nagyjából 1400 embernek biztosít majd munkalehetőséget. Vučić kihasználta az alkalmat, és ismét köszönetet mondott Franciaország segítségéért az árvízkatasztrófa során, Valls pedig Franciaország folyamatos támogatásáról biztosította az Európai Unió felé haladó Szerbiát.

A francia miniszterelnököt Tomislav Nikolić államfő és Siniša Mali, Belgrád polgármestere is fogadták. Utóbbi arra kérte a miniszterelnök kíséretében lévő francia üzletembereket, hogy a fővárosban közlekedési projektumokba ruházzanak be. Ezek közül legnagyobb a belgrádi metró megépítése. Mali ismertette a küldöttséggel a főváros nagyberuházási terveit és projektumait. A felek a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér kibővítéséről is beszélgettek, azaz arról, hogy ebben a projektumban miként vehetnének részt francia beruházók.

A nap folyamán a szerbiai és a francia közjegyzőség vezetői együttműködési szerződést írtak alá. Miodrag Đukanović, a Szerbiai Közjegyzői Kamara elnöke ettől a szerbiai közjegyzőség fejlesztését várja.