2024. április 26., péntek

Márkanévvé lehetne tenni

Látogatóban Juhász Csaba egyházaskéri fokhagymatermelőnél

Az észak-bánáti Egyházaskéren alig több mint ötven éve a lakosság száma meghaladta az 1300-at, mára a zsugorodó falucska lélekszáma kétszáz alá apadt. Akik még maradtak, a kétkezi munkájukra támaszkodva próbálnak megélni, a mai napig több család termeszti az egykori Jugoszlávia egész területére eljutott különleges ízvilágú tavaszi fokhagymát, amelynek értékes anyagait egyedül az itteni szurkos réti föld tudja kitermelni.

Gépesítés ide vagy oda, a fokhagymaduggatás nem nélkülözheti az emberi kezet. A csírájával felfelé kell elduggatni, olyan gépet még nem találtak ki, amelyik függőlegesen helyezné a földbe a fokhagymagerezdeket, mint ahogy azt a falubeli szorgos és ügyes kezű asszonyok teszik.

Az egyházaskéri fokhagymáért ma is eljönnek a szlovéniai felvásárlók és helyi megbízottjaik, hogy mustra alá vegyék az idei termést, és licitáljanak a nagybani felvásárlási árra. Az olajban és gyógyászati hatóanyagokban gazdag bánáti fokhagymáért 1,2 eurót adnak. A termelők reménykednek, hogy tavaszig talán még növekszik a gyógyszer- és kozmetikai ipar számára nélkülözhetetlen nyersanyag nagybani felvásárlási ára.

A falu lakossága elöregszik, a fiatalok elvándorolnak jobb és könnyebb megélhetés reményében. Juhász Csaba azok közé a kevesek közé tartozik, aki még rendszeresen termel fokhagymát. Az udvari fészer alatt egy egész csapat asszony, közöttük egyetlen férfiemberrel serényen pucolja, tisztítja és zsákolja a fokhagymát.
– Minden évben termesztünk tavaszi foghagymát, összesen három holdon. Az őszi nem is lenne sikeres a kötött réti talajon. Jugoszlávia szétesése előtt a szlovén felvásárlók jártak élen a bánáti fokhagyma felvásárlásában, manapság a leskovaci meg a szabácsi kupecok látogatják a falunkat fokhagymavásárlás céljából. Az idei termés jó, de sok volt az eső, és a fokhagyma héja, a gerezdeket védő pikkelylevek megsínylették a sok csapadékot.

Munkaigényes növény a fokhagyma, kézzel kell duggatni, nincs olyan gép, ami tudná pótolni az emberi kézügyességet. A gerezdeket „állva” kell elduggatni, a csírájával fölfelé, mert ellenkező esetben nem tudna kibújni a földből a hajtás. A falubeli asszonyokból verbuválódnak a napszámosok, vagy inkább órabéresek, akik 80 dináros órabérért tisztítják a fokhagymát, készítik elő a zsákoláshoz.

Ha az időjárás megengedi, már február végén elkezdődik a fokhagyma duggatása, ami nem könnyű munka, ennek az órabére kétszerese a hagymatisztításhoz viszonyítva. A fokhagyma duggatásáért 160 dináros órabért fizetünk a munkásoknak. Ahogy fogy a falu lakossága, egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni, igyekszünk összefogni, hogy minden termelő idejében elduggathassa a fokhagymát – mondta Csaba.

A feleség serényen szervezi a hagymatisztítást, csak úgy ég a keze alatt a munka.

– A megtisztított fehér fejeket három részre válogatjuk, osztályozzuk. Az apraját külön zsákba rakjuk, a szebbekből magnak, a következő évi termésnek valót különítjük el, amit majd tavaszra elduggatunk. Az eladásra szánt fokhagymát külön zsákokba gyűjtjük, és egyelőre az üres szobákban raktározzuk, amíg nem kerül értékesítésre. Az idei termésért 1,2-1,3 eurót lehet kapni. Holdanként átlagban négy tonna termett az idén, amire nem lehet panasz, az ár viszont évek óta stagnál. Egészen áprilisig tárolható az előző évi tavaszi fokhagyma. Sajnos nincs felvevőpiac, elszegényedett a lakosság, ami kihat a keresletre is, nem beszélve a kínai behozatalról, se aromája, se íze, össze sem lehet hasonlítani a mi fokhagymákkal – mondta Juhász Mónika gazdasszony, aki megjegyezte, hogy legutóbb, amikor 2008-ban náluk járt a Magyar Szó újságírója riportozni, abban az évben rossz volt a fokhagyma ára, alig tudtak túladni a termésen. Reméljük, idei látogatásunk szerencsésebb ómen lesz az egyházaskéri fokhagymatermesztők számára.

Márkanévvé lehetne tenni az egyházaskéri fokhagymát, és megszerezni a földrajzi eredetvédelmet, ami sokat javíthatna a lakosság megélhetési feltételein. Az organikus élelmiszerek népszerűsítése és támogatása keretében nagyobb figyelmet érdemelne az egyházaskéri fokhagyma mint eredeti vajdasági termék, mert megtörténhet, hogy egy napon már csak hírből lesz ismert a kiváló verbicai fokhagyma.