2024. május 1., szerda

Aknatámadás ért egy iskolát Damaszkuszban

Legalább tizenegy gyerek életét vesztette egy iskola ellen elkövetett aknatámadásban a szíriai főváros, Damaszkusz egyik északkeleti, felkelők kezén lévő külső kerületében - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigránsszervezet.

A szervezet jelentése szerint a Kabun negyedben található iskolába három aknagránát csapódott be. A támadásról készült, az internetre felkerült videofelvételeken öt diák véres holtteste látszik, de az OSDH szerint a halálos áldozatok száma ennél magasabb, legalább tizenegy lehet. Más aktivisták 12 halottról számoltak be.

Kabunban az utóbbi öt hónapja tűzszünet volt életben a felkelők és Bassár el-Aszad szíriai elnök erői között, ez idő alatt nem történtek számottevő összecsapások a két fél között. A fővárosi negyed több ezer olyan szíriainak nyújt menedéket, akiknek más, szintén felkelők birtokolta területekről kellett elmenekülniük.

Az ellenzéki aktivisták szerint a támadást a kormányerők követték el, de ezt mindössze arra alapozzák, hogy a felkelők nem valószínű, hogy saját embereikre lőnének.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a kétszázezret nemzetközi szervezetek becslései szerint.