2024. április 26., péntek

Drágább a tej, mint a benzin

Rég nem látott kép fogadja a töltőállomásokon az autósokat az Egyesült Államokban, és ezt sokan megosztják a közösségi portálokon is. Nem hatalmas benzinsorokat fényképeznek és osztanak meg a Facebookon a rácsodálkozó amerikaiak. Nincs kőolajválság, a közzétett fotókon az üzemanyagárat hirdető táblák láthatók, ugyanis egy gallon (3,8 liter) benzinért három dollárnál is kevesebbet kell fizetni Amerikában manapság. Ez pedig azt jelenti, hogy a tej (gallonja 3,73 dollár) jelenleg jóval drágább, mint a benzin.

– Ez teljesen hihetetlen! Némiképp sokkolt a hír – nyilatkozta az üzemanyagárral kapcsolatban Tom Kloza, az Oil Price Information Service tanácsadói cég vezető elemzője.

A tej idei átlagára a jelek szerint alacsonyabb lesz a benzinénél. Ez legutóbb 2011-ben történt meg. Amikor a benzin gallonjának az ára 2010-ben átlépte a három dollárt, az autóvezetők közül kevesen gondolták, hogy még egyszer megélik, hogy ismét három dollár alatti áron árusítsák az üzemanyagot, a kőolaj utáni globális kereslet ugyanis folyamatosan növekedett, és semmi jele nem volt annak, hogy a közeljövőben ez a tendencia fordulatot vesz. Az üzemanyag iránti kereslet azonban nem csökkent, máshol kell keresni az okokat.

Elemzők szerint az olcsó amerikai üzemanyag annak köszönhető, hogy a világ vezető kőolaj-kitermelője, Szaúd Arábia csökkentette az Egyesült Államokba exportált kőolaj árát. Valószínűleg azzal a szándékkal, hogy konkurenciát képezzen az arab kőolajjal az olajpalából készült olcsó amerikai kőolajjal szemben.

Elemzői várakozások szerint a benzin gallonjának ára hamarosan ismét három dollár fölé emelkedik, ennek ellenére az energiahordozó átlagára 2010 óta az idén lesz a legalacsonyabb.