2024. április 26., péntek

Behajtják a tartozásokat Csókán

Akár végrehajtókat is alkalmaz a csókai kommunális vállalat – Ötven dinár lesz a gáz köbmétere

A kifejezetten nehéz gazdasági körülmények ellenére a Csóka Kommunális Közvállalat háromnegyed évi mérlege pozitív képet mutat. Rendkívül esős az idei év, s a nyáron hullott nagy mennyiségű csapadék pluszmunkát adott a vállalat dolgozóinak. Különösen Padén okozott újfent problémákat a felhalmozódott belvíz és annak biztonságos levezetése. Az esővíz-elvezető árkokat folyamatosan tisztítani kellett a község többi településén is.

Idén jelentős munkálatok kezdődtek Csókán: az elöregedett vízvezeték-hálózat, a beton-azbeszt csövek cseréje, amit a lakosság már nagyon várt, hiszen a régi sérülékeny vezetékek az egészségre ártalmas anyagokat is tartalmaznak. Amint azt Ónodi Ibolyka, a közvállat igazgatója elmondta, cégük alvállalkozóként kapcsolódott be a vízvezeték-hálózat felújítási munkálataiba a fővállalkozó Horgosi Vízművek megbízásából.

– Az ivóvízvezetékek cseréjének első fázisa sikeresen befejeződött, a munkálatok értéke mintegy tízmillió dinárt tett ki, amit az önkormányzat különböző forrásokból teremtett elő, és hamarosan folytatódni fog a csőcsere a második fázissal. A Sutjeska és az Ivo Lola Ribar utcákban a fővezetékek cseréje mellett elvégeztük a polgárok, a háztartások rákapcsolását az új hálózatra, elkészítettük az új vízóraaknákat, de a munkálatokat, főleg a földmunkák végzését ebben az esetben is megnehezítették az ismétlődő esők.

Az ősz beálltával nagy hangsúlyt fektetünk a kémények tisztítására, amit a polgárok elmulasztottak a nyáron elvégezni. A földgáz növekvő ára miatt egyre többen térnek át Csókán is a szilárd tüzelőfajták használatára, fával és szénnel próbálják helyettesíteni a gázt. Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a gáztüzelésű kályhák kivezetőcsövét nem szabad belevezetni a szilárd tüzelésű tűzhelyek kéményébe, mert az balesetveszélyes. A gázkazánoknak, konvektoroknak minden körülmények között külön, jól szellőző kivezetőkéményt kell biztosítani.

Sajnos a dinár árfolyama a dollárhoz képest tovább romlott az elmúlt időszakban, ami miatt a földgáz árát a fő gázforgalmazó megemelte. November 15-étől a háztartások számára 49,48 dinárért tudjuk folyósítani a földgáz köbméterét. A gáz forgalmazásáról szóló törvény értelmében a közvállalat csak a háztartásokat és a kisebb cégeket, ötvennél kevesebb foglalkoztatottal rendelkező vállalatokat és intézményeket láthatja el földgázzal. Az ennél nagyobb számú foglalkoztatottal rendelkező cégek már közvetlenül a Srbijagastól kénytelenek vásárolni a gázt. Hogy pontosan hogyan érinti e rendelkezés például az iskolákat vagy az önkormányzatokat, erre vonatkozó magyarázattal még nem szolgált a törvényhozó.

A csókai polgárok egy része évek óta megfeledkezik a kommunális szolgáltatások, például az elfogyasztott ivóvíz díjának törlesztéséről, amit tovább már nem halogathatunk. A közvállalatokról szóló törvény is arra kötelez bennünket, hogy hajtsuk be az adósságokat, ha kell, akár végrehajtók útján is. Nem lehet tovább tolerálni, hogy egyesek akár több százezer dinárral is tartoznak, különösen vonatkozik ez a tömbházak lakásaiban élőkre, akik abban bízva, hogy külön-külön nem tudjuk levágni őket a vízvezetékről, egyszerűen évek óta nem fizetnek a vízért, miközben mások rendszeresen törlesztik a számláikat. Az adósságok összege megközelítette a hárommillió dinárt, a végrehajtás törvényes eszközeivel törekszünk a tartozások legalább részbeni behajtására – mondta Ónodi Ibolyka.