2024. április 26., péntek

Díjeső felújított tetőszerkezet alatt

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ új tetőszerkezetet kapott – Egy évtizedig beázott az épület

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ népzenei és néptáncos, beszéd-, továbbá képzőművészeti szakosztálya tizenhárom csoportjának munkájára, felmutatott eredményeire méltán lehet büszke közössége. Nem úgy a székházának állagára, a topolyai helyi közösség tulajdonában lévő, az 1960-as évek végén épült hétszáz négyzetméteres, kétszintes építmény állapotára.

Elrothadt, beázó tetőszerkezetének és csatornarendszerének teljes körű felújítására egy évtizedes beázást követően idén ősszel került sor. Korszerűtlen, könnyen meghibásodó vizesblokkját várhatóan 2015-ben újítják fel.

A Kodály legutóbbi sikereinek egyike a Cirkalom tánccsoport minőségi munkájának köszönhető: a Fölszállott a páva népzenei és néptáncvetélkedőn kategóriagyőztes lett. Nemcsak szakmai sikereiknek örülhetnek azonban 2014-ben a Kodály-tagok. Tíz év után a székházukba érkezőt télvíz, továbbá nagy esőzések idején nem a Kodály-ház klubhelyisége előtt a mennyezetről lezúduló vízfüggöny fogadja, a lépcsőházban ezentúl nem folyik le a víz a bejárathoz, amely a nagy hidegben a hideg, huzatos feljáró nedves padlózatán helyenként meg is fagyott. A Kodály-ház tetőszerkezetét érintő problémákkal, azok zavaró utóhatásaival immár nem, azonban az elavult, csaknem negyven éve kiépített, időről időre működésképtelenné váló vizesblokkal kénytelenek számolni a Kodály-székházba látogatók. A sikeres beruházásokról, a központ működésének a mindennapok során is tapasztalható, bosszantó hiányosságairól, a jövőbeli tervekről a mintegy háromszázötven tagot számláló központ vezetője, Fehér László nyilatkozott lapunknak, aki 2001 óta látja el az elnöki funkciót a Kodályban.

– A folyó tanév kezdetére befejeződött a legégetőbb problémánk, a ház tetőszerkezetének cseréje az I-Modul építkezési munkálatokkal foglalkozó vállalat kivitelezésében. E felújítás költsége 1 300 000 dinár volt. A topolyai helyi közösség biztosított egymillió dinárt, a Magyar Nemzeti Tanács pedig ez irányú terveinket ötszázezer dinárral támogatta. A támogatásoknak köszönhetően a tetőszerkezet és a vízelvezető csatornahálózat teljes körű cseréje mellett egy nyílászáró-cserére is sor kerülhetett. Új bejárat vezet majd a székházbelsőbe, ahonnan egy lépcsősor a Vuk Karadžić utca irányába. A közeljövőben a már elkészült 1,20 méteres szélességű lépcsősor melletti korlát felhelyezése zajlik majd. Terveinkben szerepelt még egy kerékpárállványnak a kihelyezése és egy, a pincehelyiségünkre szerelendő szellőztető nyílásnak a kivitelezése, de anyagi lehetőségeink hiányában mindez a jövő évben valósulhat meg. Csakúgy, mint egy nagy teljesítményű reflektor elhelyezése a Kodály-háznál, amely a jobb látási viszonyokat szolgálná és növelné a biztonsági feltételeket. Az esetleges rongálások elkerülése végett, a Vuk Karadžić és a Dr. Aleksandar Šijačić utca felől, félkörben, magas kerítésrészt is szeretnénk kialakítani – újságolta Fehér.

Az 1960-as évek végén épült Kodály-házat a művelődési központ a Bambi Iskoláskor Előtti Intézménnyel közösen használja. A Kodály Zoltán MMK ötszáz négyzetméteren működik egy nagyterem, egy klubhelyiség, egy iroda, egy kisterem, egy ruhaszertár és egy női, továbbá egy férfi tisztálkodási helyiség fenntartásával. Az előttünk álló téli szünidőben, a szanitáris helyiségek kivételével, a többi helyiséget meszelni fogják. Várhatóan, miután a korábbi tetőszerkezetet képező elrothadt, megrepedett palalemezek, elavult pléhszegélyek és csatornarendszer lekerültek az építményről, a belső meszelés eredménye is tartósabb lesz. Korábban az igen lapos tetőn, ha például sok hó volt odafenn, a palánál visszafolyt a víz, beszivárgott az épületbe. Nedvesedtek a falak, a mennyezetről zúdult alá az esővíz a vízgyűjtő edényekbe, kádakba.

– A topolyai helyi közösség birtokában lévő épületet a testület meghatározatlan időre bocsátotta rendelkezésünkre. Szeretnénk, ha módosítás történne a velük köttetett megállapodáson: szerződésünkben konkretizálnánk, pontosan hány évtizedes időtartamra bocsátják rendelkezésünkre a Gorica épületét. Mi minimum harmincéves időtartamot javasolunk, az ideális a harminctól ötven évig terjedő időtartam lenne. Ez azért fontos, mert az unió által kiírt, karbantartási, felújítási munkálatokat célzó pályázatoknál feltétel, hogy szerepeljen benne konkrét felhasználói időszak – fejtette ki az elnök.

2001-ben a USAID támogatásának köszöntően sor kerülhetett a teljes épület nyílászáróinak cseréjére, ám nem a legszerencsésebben sikerült a felújítás, ugyanis a lépcsőház ablakainál mostanra többcentis hézagok keletkeztek. Huzatos, hideg a helyiség. Fehér László azt is kiemelte: a vizesblokk felújításra szorul, korszerűtlen és rosszul működő. A központ elnökségének tagjai toldozzák, foltozzák, hárítják el esetében is a legégetőbb problémákat. Jelenleg két női- és egy férfitoalett működőképes, de a falban lévő csövek eldugultak, zuhanyzó egyáltalán nem áll rendelkezésre. A topolyai I-Modul építkezési munkálatokkal foglalkozó tervezőiroda ötletterve és 2012 októberében végzett számadásai szerint a vizesblokk felújítása mintegy 980 000 dinárba kerülne.

Évi szinten a Kodály Zoltán MMK költségvetése négy és fél-ötmillió dinár, mondta a központ elnöke. Körülbelül kétmilliót biztosít ebből a topolyai önkormányzat, mindenekelőtt működési és utaztatási költségekre. A 2012 októberétől 2022. szeptember végéig megszavazott topolyai helyi járulékból hatmillió dináros támogatási eszközt kap a topolyai helyi közösség közvetítésével a Kodály-központ. Annak elnöksége az elmúlt év pozitív eredményeként könyvelte el, hogy kérvényükre, amelyben az állt, hogy a helyi járulékból nekik megítélt összeget ne évenkénti és egyenlő törlesztőrészletben folyósítsák, hanem, ha lehetséges, előre utalják át annak egy jelentősebb részét égető problémáik, felújítási munkálataik beindítása végett, némileg sikerrel is járt. 2014-ben 300 000 dinárt biztosítottak ezúton számukra fűtési költségekre, és egymillió dinárt, előrehozott pénzeszközök formájában, beruházásra. Az elnök reméli, ez a pozitív tendencia folytatódik. Résen lesznek továbbá, és pályáznak a jövőben is.