2024. április 29., hétfő

Drágább lesz a szemételszállítás

Ismét módosította a költségvetést a magyarkanizsai képviselő-testület

A szemétdíj növelése körül támadt a legnagyobb vita a magyarkanizsai községi képviselő-testület pénteki ülésén. A javaslat szerint 2014. október elsejétől már az új díjszabás szerint fizettetik meg a lakossággal a hulladékelszállítás szolgáltatását. E szerint adó nélkül minden háztartásban 133,47 dinárt kell fizetni személyenként, ugyanez a tétel a szociális hátrányban élő családoknál tagonként 100,93 dinárt tesz ki. A jogi személyek és vállalatok 510,40, 1020,80 és 4796 dináros számlát fognak kapni attól függően, hogy 120, 240 vagy 1100 literes konténert használnak. Az oktatási és közintézmények esetében nem növekedett a szemétdíj, ők továbbra is 21,59, illetve 26,92 dinárt fizetnek négyzetméterenként.

A Brantner Hulladékgazdálkodási Kft. azzal indokolta az áremelést, hogy két év óta nem volt ármódosítás, míg mindeközben az üzemanyag és a villanyáram is növekedett. Az ellenzéki képviselők nem találták indokoltnak az áremelést, arra hivatkoztak, hogy éppen a megszorítások idején történik, amikor csökkentik a dolgozók bérét és a nyugdíjakat, valamint a téli időszak közeledte kritikus időpont az árnöveléshez.

A jelen levő tizenkilenc képviselőből szavazáskor négy ellenzéki elhagyta a termet, abban a reményben, hogy ha még hárman követik a példájukat a koalíciós partnerek közül, akkor a testület nem tudja megszavazni a javaslatot. Ám mivel három képviselő csupán tartózkodott a szavazástól, de nem hagyta el az ülést, így a tizenkét igen és három tartózkodó szavazattal elfogadták a szemétdíj növelését.

A fontosabb napirendi pontok közül a képviselők elfogadták az önkéntes helyi járulék bevezetésére szolgáló népszavazás kiírását Velebiten. A szavazást december 1-je és 7-e között tartják a helyi általános iskola épületében 9 és 17 óra között. Az ígéretek szerint a helyi járulékot a fennálló középítmények és közterületek karbantartására, a helyi közösség és szerveinek működésére, valamint a sport- és művelődési rendezvények támogatására fordítanák.

A költségvetés módosítását is elfogadták a képviselők, amire idén már negyedszer volt szükség, ugyanis a tervezett értékhez képest a bevételek csupán 54%-ban valósultak meg. A költségvetésben számtalan tétel megváltoztatására volt szükség.

– Az új költségvetésben csökkent a munkabérek utáni adó, csökkent az önkéntes hozzájárulásokból származó bevétel, mivel a legtöbb helyi közösségben nincs helyi járulék, míg a magánszemélyek vagyonadójából származó bevétel növekedett, s ebbe most már beletartozik a földadó is. Az előző évben 18,5 milliót fizettek a polgárok a ház- és a lakásadó címén, idén viszont képbe került a földadó is, amellyel így összesen 40 millióra növekedett a bevétel. Ezeket a végzéseket már megkapták a polgárok, és a befizetés folyamatos. Törekedtünk rá, hogy a megszorítások ellenére az intézmények, a költségvetés felhasználóinak működése ne váljon kérdésessé. Igaz, hogy idén kétszer 45 napra korlátoztuk a kifizetéseket a bevételek megvalósulásától függően, de az év végéig azok az eszközök, amelyek a működéshez szükségesek, biztosítva vannak – mondta Domonkos Tibor, a költségvetési főosztály vezetője.