2024. április 26., péntek

Vasárnap nemzeti tanácsi választások

Szerbia területén összesen húsz kisebbség, mintegy 480 ezer polgár vesz részt a választásokon

Vasárnap összesen húsz nemzeti tanács választását tartják meg az ország területén. Mintegy 480 ezer ember fog részt venni a választásokon, akik összesen 880 szavazóhelyen adhatják le voksukat. Tizenhét nemzeti tanács esetében közvetlen választásokra kerül sor, míg három: a horvát, a montenegrói és a macedón nemzeti kisebbség esetében elektori választásokra kerül sor – összegezték az adatokat a Minority News elnevezésű, a nemzeti tanácsok választásának követésére létrehozott projektum zárókonferenciáján tegnap Belgrádban.

Jelentősen jobb az idén a helyzet a nemzeti tanácsok választása körül, mint négy évvel ezelőtt volt, hangzott el a tanácskozáson. Azért, hogy az akkori hiányosságokat kiküszöböljék, az idén az Amerikai Egyesül Államok támogatásával és az EBESZ munkáját segítve egy külön projektumot indítottak el, ami lehetővé tette a nemzeti kisebbségeknek, hogy az internetes felületen kövessék figyelemmel a nemzeti tanácsok választását.

Nina Fira, a közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter segédje kiemelte, a minisztérium jelentős munkát vitt végbe, a nemzeti tanácsokról szóló törvény megfogalmazásától a választások megszervezéséig. Ugyanakkor az elmúlt időszakban jelentős érdeklődés mutatkozott a polgárok részéről, hogy feliratkozzanak a nemzeti kisebbségi külön választói névjegyzékbe. A minisztérium először tette lehetővé, hogy a honlapján a saját személyi számának beírásával mindenki le tudja ellenőrizni, hogy szerepel-e a névjegyzékben, vagy sem.

A magyar közösség négy lista közül választhat vasárnap, ezek a listaátadás sorrendjében a következők: a Magyar Összefogás, listavezetője Hajnal Jenő, a VMDK – Csonka Áron, listavezetője Tari István, a Másként magyarságunkért – Fodor László, listavezetője Fodor László és a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva – Vass Tibor, listavezetője Vass Tibor.

Ami a többi nemzeti kisebbséget illeti, tíz listával a romák állnak első helyen. Kilenc listával második helyen a bunyevácok következnek. A románok és a ruszinok 7-7, a szlovákok, ukránok, görögök és albánok 5-5, az askálik, a bolgárok, a németek és a vlachok 4-4, az egyiptomiak 3, a szlovénok, a csehek és a bosnyákok pedig 2-2 lista közül választhatnak.

P.E.

Veljko Odalović, a Köztársasági Választási Bizottság titkárhelyettese rámutatott, minden választói dokumentációt lefordítottak minden kisebbség nyelvére, ugyanis mint kiemelte, minden nemzeti kisebbséget ugyanolyan startpozícióba szerettek volna helyezni, hogy ugyanolyan feltételek mellett vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon.

– Az ország területén 880 szavazóhelyet nyitunk meg, azzal, hogy kérvényeztük, hogy Kosovska Mitrovicán is nyithassunk egy szavazóhelyet az ott élő 405 fős kisebbség számára – emelte ki Odalović. Hozzátette, eddig 454 596 választópolgár adhatja majd le a voksát a közvetlen választásokon. A 17 nemzeti kisebbség esetében, amelyek közvetlen választásokon vesznek majd részt, összesen 82 lista szerepel majd. Mint megtudtuk, lesznek olyan szavazóhelyek, ahol több, mint tíz kisebbség nemzeti tanácsának választására is sor kerül.

– Megközelítőleg 400 személy jelezte, hogy követni szeretné a választások folyamatát, így megközelítőleg 50 külföldi és 350 hazai megfigyelőt kapcsolunk majd be a folyamatba, akik között lesznek az EBESZ, az Európai Bizottság, illetve több külföldi nagykövetség képviselői is. Az ő jelenlétük a választások átláthatósága miatt fontos – emelte ki a Köztársasági Választási Bizottság titkárhelyettese.

Michael Uyehara az EBESZ képviseletében felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy a demokratikus társadalom velejárója a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, a kisebbségek bekapcsolása a társadalmi folyamatokba.

– Szerbia jelentős lépéseket tett a demokratizálódás felé, de további törekvésekre van szükség. A nemzetközi közösség számos hiányosságot fogalmazott meg a kisebbségek kapcsán, elsősorban a roma nemzeti kisebbségre vonatkozóan. A kisebbségekre vonatkozó törvények tiszteletben tartása elengedhetetlenül fontos a többség és a kisebbségek együttélése érdekében – mondta Uyehara.