2024. április 26., péntek

A szabadság fotósa

Fotókkal emlékeztek az 1956-os forradalmi eseményekre Belgrádban
Jean-Pierre Pedrazzini fotója (Ótos András reprodukciója)

Jean-Pierre Pedrazzini fotója (Ótos András reprodukciója)

„Október 23-a nemzetünk számára nem a gyász, hanem a magyar bátorság és szabadságvágy napja. 1956-ban ezen a napon a magyar nép nyíltan szembeszállt a kommunista diktatúrával. A kommunizmus történetében először fordult elő, hogy a nép nyíltan szembeszegült az elnyomással. A forradalom megbukott, a megtorlás pedig kíméletlen volt. Mintegy 200 ezer magyar külföldre menekült. Sokan, körülbelül 20 ezren a valamikori Jugoszlávia területét érintve, nagyrészt a Vajdaságot érintve jutottak el Nyugatra. Ma is mérhetetlenül hálásak vagyunk azoknak, akik bajba jutott honfitársainknak segítettek. A forradalom és a szabadságharc számos hőse azonban nem érte el a határt, és a puszta életüket sem tudták megóvni. Egyik közülük nem volt sem forradalmár, sem magyar, és mégis mellszobra van Budapesten” – emelte ki alkalmi beszédében Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója Jean-Pierre Pedrazzinire utalva, aki francia Paris Match lap fotóriportere volt, és abban az időszakban Magyarországon tartózkodott, a forradalom és szabadságharc eseményeit örökítette meg. Ezekből a fotókból nyílt kiállítás a belgrádi intézetben A szabadság fotósa: Jean-Pierre Pedrazzini címmel az 1956-os forradalmi eseményekre való emlékezés alkalmából.

A kiállítást üdvözölte Jean-Luc Goester, a belgrádi Francia Intézet igazgatója is. Kiemelte, Pedrazzini budapesti tartózkodását a Szovjetunióban eltöltött időszak előzte meg, ahonnan szintén számos fényképet hozott magával, amelyekről a szívélyes fogadtatás sugárzik. A Magyarországon készült képek pedig a legbrutálisabb viszonyulást mutatják be, az akkori rezsim kettősségével szembesült a francia fotós.

– Az uniformizálás jog a jog felett. És az újságírók hatalmas áldozatot hoznak a mai napig, hogy tudósítsanak – mondta a belgrádi Francia Intézet igazgatója, utalva arra, hogy Jean-Pierre Pedrazzinit is munka közben, budapesti tartózkodása során érte a kegyetlen halál.

A kiállítás november 4-éig tekinthető meg a belgrádi Collegium Hungaricum épületének első emeleti kiállítótermében minden munkanapon délelőtt 10 és délután 4 óra között.