2024. április 26., péntek

A közösségi média mint álláspiac

Szerbiában a munkanélküliség csökkenéséről szólnak a legújabb hírek. Ez mindenképpen pozitívan értékelhető, de azzal is tisztában kell lenni, hogy valamiféle hatalmas bumm, hirtelen nagy áttörés e téren sajnos nem várható. Az is sokat jelentene azonban, ha nemcsak időszakos jelenség lenne az állástalanok számának csökkenése, hanem a közeljövő adataiból arra következtethetnénk, hogy valódi trend. Még mindig nagyon sok az aktív álláskereső, akik gyakran minden eszközt bevetnek, hogy munkába állhassanak. A modern kor vívmányai, a körülmények hozták úgy, hogy egyre többen használják az internetes állásportálokat. Az online álláskínálatok böngészése mellett arra is lehetőség van, hogy a különböző állásportálokra feltöltsük az önéletrajzunkat. Nagy előnye ennek, hogy a másik oldalon is egyre több munkaadó keres munkavállalót e-portálokon keresztül. Az online álláskeresés legfőbb előnye a rugalmasság és a gyorsaság, valamint, hogy nagy mennyiségű információ érhető el rövid idő alatt.

Olyan korban élünk, amikor a közösségi média szerepe láthatóan felerősödik. A kommunikációs csatornák átalakulnak. A céges Facebook-közösségekben, Twitterben vagy a blogokban rejlő lehetőségeket egyre több szervezet ismeri fel és használja. A munkaszervezés szempontjából is átütő lehetőségeket rejteget magában a folyamat. Az igazi nagy áttörés a kétezres évek első évtizedének közepe táján történt, amikor az emberek tömegesen kezdték használni, és a cégek felismerték, hogy egy ilyen csatorna egyszerűsítheti a munkatársak közötti kommunikációt, hatékony eszköz lehet a fogyasztók, ügyfelek eléréséhez, de használható marketingre, az ügyfélkapcsolatok ápolására, közvetlen értékesítésre, fogyasztói csoportok toborzására is. A cégvezetők rájöttek arra, mekkora előnnyel bír egy belső vállalati közösségi oldal a globalizáció korában és a tudásalapú gazdaságban. Érdekes adat, hogy a telekommunikációs eszközök gyártásában élen járó IBM csak 2007-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az ilyen lehetőségek kihasználásával. Hatalmas előny pedig, amikor egy világszerte százezer dolgozót foglalkoztató vállalat könnyen összegyűjtheti, megoszthatja a fontos információkat, tapasztalatokat. A személyes információk megosztása révén pedig többet tudhat meg munkavállalóiról, tudomást szerezhet arról, mi foglalkoztatja őket, mivel elégedettek és mivel kevésbé. Ennek köszönhetően pedig nő a vállalat iránti bizalom, ez pedig bizonyíthatóan növeli a hatékonyságot. Van azonban az éremnek másik oldala is. A közösségi oldalak nézegetése munkaidőben nem csak az elvesztegetett időből fakadó profitkiesés miatt zavarja a munkaadókat, hanem gyakran féltik az üzleti titkaikat. Sok esetben már az állások meghirdetésénél kikötik, hogy nem lehet a munkahelyen közösségi oldalakat nézegetni.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy egyre inkább a közösségi média válik az új álláspiaccá, és a jövőben ez egyre inkább így lesz. Szerepe bizonyos esetekben már most kulcsfontosságú a megfelelő munkaerő felkutatásában és a toborzásában. A várakozásokkal szemben a közösségi médián keresztüli álláskeresés már nem csak a magasan képzett és tapasztalt jelöltekre jellemző. A közösségi médián keresztül keresett profilok többsége nem csupán a magas szakképzettséget igénylő pozíciók betöltésére irányul. A folyamat teljesen interaktív. Az online kapcsolatépítés fontos szerepet játszik mind a toborzási, mind az álláskeresési tevékenységekben. Ebből pedig az következik, hogy a kiterjedtebb online kapcsolati hálóval rendelkező álláskeresők jobb eredményeket érhetnek el.

A lehetséges jelöltek profiljának megtekintésekor a munkaadó azonnal felmérheti pl. a korábbi szakmai pályafutást, de a szakmai eredményekkel és a végzettséggel kapcsolatos információk szintén lényegesek lehetnek. Fontos a tudatában lenni annak, hogy az esetleges toborzók a jelöltek személyiségét is igyekeznek a közösségi oldalra feltett profil alapján feltérképezni. Felmérések bizonyítják, hogy már számos jelöltet utasítottak el a profiljukon szereplő tartalom miatt. Bulizás, iszogatás közben készült fényképek feltöltése, vagy olyanok megosztása, amikor az illető dohányzik, illetve olyan tevékenységet folytat, ami társadalmi szempontból akár ízléstelennek tekinthető, elrettentheti a potenciális munkaadókat. A tendenciák azt mutatják, hogy a felsőfokú iskolai végzettség nagyon fontos követelmény. Az új álláslehetőségek többsége olyanoknak szól, akiknek egyetemi végzettségük van.

Vannak azonban hátrányai is az online álláskeresési módszereknek. Sok esetben a profil megtekintése téves benyomást kelthet az emberekben, az álláskeresők szempontjából pedig az ilyen eszközök nagy hátránya, hogy az alkalmazóját kényelmessé teszi. Az álláskereső azt hiszi, ha naphosszat ül a gép előtt és rákeres bizonyos oldalakra, ezzel már mindent megtett az álláskeresés érdekében.