2024. április 26., péntek

Elnapolták az albán kormányfő látogatását

Szinte mindenki egyetért azzal kapcsolatban, hogy a kormányfői találkozó előtt csillapodniuk kell a kedélyeknek

Vasárnap késő este döntés született arról, hogy Edi Rama albán kormányfő látogatását mégis elnapolják. Az albán miniszterelnök, akinek szerdán kellett volna Belgrádba látogatnia, feltehetőleg november 10-én utazik Szerbiába.

Rama és Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök telefonon egyeztettek a látogatásról. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten a Szerbia–Albánia-labdarúgó-mérkőzésen történt incidens kellemetlen. Azzal kapcsolatban, hogy ki tehető felelőssé az incidensért, vagy az hogyan történhetett meg, a két kormányfő egyelőre nem jutott közös nevezőre, azt viszont mindketten hiszik, hogy az ügy miatt nem szabad elszalasztani a két ország közötti párbeszéd elmélyítésének lehetőségét. A Szerbia és Albánia közötti kapcsolatokban új fejezetet kell nyitni, állapították meg a miniszterelnökök, Rama pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy Vučić hamarosan Tiranába látogat.

Ezt megelőzően pénteken este Rama Twitter-profilján a következőket írta: „Akkor beszélhetünk majd normális Szerbiáról, ha az ésszerű Szerbia megérti, hogy rémálma, a Nagy-Albánia nem a mi projektumunk.” Erre reagált Vučić saját Twitter-profilján:

„Nem tévednek azok, akik azt állítják, hogy Nagy-Albánia Szerbia rémálma. Ugyanakkor nem csak Szerbia, hanem egész Európa és az emberiség rémálma, ezért mindent megteszünk azért, hogy megakadályozzuk a Nagy-Albánia megvalósítását. Remélem, hogy a normális albánok megértik szavaimat.”

Ivica Dačić szerb külügyminiszter jó megoldásnak tartja a kormányfői találkozó elnapolását, mert mint kifejtette: a múlt heti mérkőzés keltette feszültségeknek csillapodniuk kellene, mielőtt Rama Belgrádba utazik. Az azóta fennálló helyzetet kezelni kell, a dolgokon túl kell lépni, és Szerbia erre hajlandó is, fejtette ki Dačić, mondván, hogy a regionális együttműködést el kell mélyíteni, ellenkező esetben egyre több feszültségre lehet számítani a Nyugat-Balkánon.

Dragan Marković Palma, a hatalmi Egységes Szerbia elnöke is támogatja Vučić és Rama döntését a látogatás elnapolásáról. Szavai szerint előbb ki kell deríteni, hogy ki tehető felelőssé azért, hogy a labdarúgó-mérkőzésen a játéktér felett megjelent a Nagy-Albánia zászló. Ami magát a majdani Vučić–Rama-találkozót illeti, Marković úgy véli, erre mindenféleképpen sort kell keríteni, hiszen azokkal is tárgyalni kell, akik nem gondolnak szépeket Szerbiáról.

Živojin Rakočević koszovói újságíró is azok közé tartozik, akik indokoltnak tartják a látogatás elnapolását. Az incidens keltette türelmetlenségnek csillapodnia kell, emelte ki, hozzátéve, hogy ha Belgrád a téma, akkor nincs túlságosan nagy különbség Tirana és Pristina politikája között.

– Ugyanarról a politikáról van szó. A politika, amely gyengeségként értékeli Szerbia minden egyes engedményét vagy demokratikus folyamatát, és így egyik újabb követelést fogalmazza meg a másik után. Ezek a követelések bizalmatlanságot keltenek, és bizonytalanná teszik a két nemzet közötti viszonyokat. A mérkőzés után jellemző erőszak az értelmetlenséget tükrözi, amelyben élünk. Az áldozatok egyszerű emberek, akik csupán vezetéknevük miatt esnek huligánok áldozatául. A goránacoknál hűségesebb állampolgára nincsen Szerbiának. Éppen ez a hűségük miatt Koszovóban odáig jutottak, hogy a túlélésért kell küzdeniük. Üzleteik többségét Koszovóban már felgyújtották. Az után, amit Koszovóban kellett átélniük, most Szerbiában kell rettegniük az életükért. Senkinek nem lenne szabad így élnie. Mi járhat annak az embernek a fejében, aki ma felgyújt egy pékséget, ahol tegnap még kenyeret vásárolt? Egy goránac barátom mesélte: „Koszovóban be kell bizonyítanom, hogy nem vagyok szerb, Szerbiában pedig azt kell bizonygatnom, hogy nem vagyok albán”– fogalmazott Rakočević.

Dragan Simeunović, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának professzora és Dragomir Anđelković politikai elemző szerint a látogatás elnapolása nemcsak tanácsos, hanem szükséges volt. A játéktér felett a drónra függesztett Nagy-Albánia-zászló a lehető legnagyobb sértés Szerbia számára, értetettek egyet az elemzők. Simeunović elítéli a nemzetközi közösség viselkedését, mert az azt szorgalmazta, hogy a miniszterelnöki találkozóra a tervek szerint holnap kerüljön sor, mintha mi sem történt volna a múlt héten. Simeunović nem hiszi, hogy az albán fél valaha is bocsánatot kér az incidensért, azt azonban biztosra veszi, hogy Szerbia és Albánia között találkozókra kerül majd sor, hiszen ez a nemzetközi közösség óhaja.

Anđelković meglátása szerint Szerbiának az Európai Unióval is meg kell vitatnia, hogy ki a felelős a mérkőzésen történt incidensért.