2024. április 26., péntek

Újabb kilengések

Vasárnap hajnalban Újvidéken és Szabadkán újabb kilengések történtek, melyek a nemzeti türelmetlenség szításának minősülnek. Újvidéken egy telepi cukrászda kirakatát zúzták be, Szabadkán pedig felgyújtották a dzsámi melléképületének bejáratát.

Újvidéken a Polgári Vajdaság Koalíció tegnap sürgősségi eljárással közvitát szervezett a Vajdasági Újságírók Független Egyesületében, az utóbbi napok nemzeti alapon történő kilengései miatt. A tartományban élő albán kisebbséget ért támadások késztették őket erre. A beszélgetés keretében felszólalt Teofil Pančić újságíró, Dragan Prole filozófus, Aleksandra Đurić-Bosnić művelődés-szakértő, Aleksandar Popov, a Regionalizmusért Központ képviselője és Dinko Gruhonjić, a tribünnek otthont adó egyesület vezetője. A tiltakozó megbeszélést követően a közvita részvevői kiáltványt tettek közzé.

Polgári szolidaritás – polgári ellenállás

A Polgári Vajdaság Koalíció vasárnap délben sürgősségi eljárással közvitát szervezett a Vajdasági Újságírók Független Egyesületében, az utóbbi napok nemzeti alapon történő kilengései, a tartományban élő albán kisebbséget ért támadások késztették őket erre. A beszélgetés keretében felszólalt Teofil Pančić újságíró, Dragan Prole filozófus, Aleksandra Đurić-Bosnić művelődés-szakértő, Aleksandar Popov, a Regionalizmusért Központ képviselője és Dinko Gruhonjić, a tribünnek otthont adó egyesület vezetője. A tiltakozó megbeszélést követően a közvita részvevői kiáltványt tettek közzé: Követelik a szerb kormánytól, hogy sürgősen tegye meg az összes, nélkülözhetetlen lépést annak érdekében, hogy védelmet nyújthasson a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek tagjainak, azoknak, akik az extrém, fasisztapárti csoportosulások erőszakos megnyilvánulásainak célpontját képezik. A tribün résztvevői – a civil szektor képviselői, továbbá újvidéki közéleti személyiségek és polgárok – üzenik, hogy ha a kormány nem teszi meg a követelt lépéseket, nyilvánvalóvá válik, hogy valamilyen módon támogatja a rendbontókat és mögéjük áll. Felszólítják a vajdasági polgárokat, hogy védjék meg szomszédaikat, ha már a kormány ezt nyilvánvalóan képtelen megtenni. A vajdasági önkormányzatokat aktív problémamegoldásra, védelmezésre buzdítják, ide sorolva az extrém, neonáci üzeneteket hordozó, mára már sajnos mindennaposnak számító falfirkák eltávolítását a város épületeiről is. Ugyancsak követelik, hogy az önkormányzatok térítsék meg a megtámadottaknak okozott kárt, a médiától pedig azt kérik, hogy tájékoztasson objektíven, és hogy vessen véget az uszító hangú, erőszakra buzdító szerkesztéspolitikának. A tribünön felszólalók az extrém incidensek és a fasizmus erősödése elleni polgári megmozdulásokat helyeztek kilátásba, és polgári szolidaritásvállalást a veszélyeztetettekkel. Október 23-ára, Újvidék felszabadulásának napjára tiltakozó felvonulást jelentettek be.

Azonosítottak egy támadót

Az újvidéki rendőrség gyors és hatékony akciója során a nyomozók fényt derítettek egy óbecsei incidensre, amelyben vasárnapra virradó éjjel egy betongolyóval betörték egy helyi cukrászda kirakatüvegét. A vendéglő albán nemzetiségű személy tulajdonában van. Egy 18 éves, helybeli fiút bekísértek. Az illetékes ügyészség a bűncselekményt mások vagyona megrongálásának minősítette. Az elkövető ellen szabálysértési feljelentést is tesznek közrendháborítás miatt.

Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója tegnap Újvidéken ígéretet tett arra, hogy rövid időn belül mindenkit, aki albán boltot támadott-rongált meg, azonosítanak és átadnak az igazságszolgáltatásnak. Az incidenseket Miloš Vučević polgármester is erélyesen elítélte. A városban legutóbb, vasárnap hajnali két óra körül történt hasonló eset: a telepi József Attila utcában levő cukrászdát dobálta meg kővel – a 021-es rádió információi szerint – három suhanc.