2024. május 5., vasárnap

Tunézia visszasírja a múltat?

Autóba rejtett pokolgéppel akartak végezni iszlamisták egy ismert tunéziai politikussal, még az októberi parlamenti választás előtt. Ahmed Nedzsib Sebbi, a világi nézeteket hirdető Haladó Demokratikus Párt (PDP) vezetője a rendőri közbelépésnek köszönheti életét. A merénylet előkészítőit – köztük két nőt – ugyanis idejében letartóztatták. A politikust, akit a fővárosban, Tuniszban akartak felrobbantani a terroristák, közben rendőri védelem alá helyzeték.

A merényletet valószínűleg ugyanaz a szervezet készítette elő, amely tavaly meggyilkolta az iszlamista kormányt gyakran bíráló Mohamed Brahmi és Sokri Belaid népszerű (világi) ellenzéki politikust. A két merénylet hatalmas tüntetéssorozatot gerjesztett az országban, amelyet a konzervatív iszlamista En-Nahda párt kormányzott.

A hónapokig tartó tiltakozások és egyéb okok miatt tavaly decemberben lemondott a hatalmat 2011 óta gyakorló iszlamista kormány. Helyét szakértői kabinet vette át, melynek egyik feladata a választás előkészítése volt. Ebből kettő is lesz: a parlamenti képviselőket október 26-án, az új elnököt november 23-án választják.

A szavazásokra készülő Tunéziában már megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A kormány több tízezer rendőrt és katonát helyezett készültségbe, a szomszédos Algéria, és a belpolitikai káoszba süllyedt Líbia felé eső határ több szakaszát pedig lezárták.

Tunéziában a diktátorbuktató forradalom, vagyis 2011 januárja óta bizonytalanság uralkodik, egymást követik a politikai válságok. Az iszlamisták vezette kormány képtelen volt megteremteni a nyugodt fejlődés feltételeit, az állam korábbi világi jellegét pedig nem is akarta megőrizni. Az ország gazdasági helyzetén sem tudott javítani.

A társadalmat főként gazdasági és szociális problémák gyötrik, a megélhetés egyre nehezebb. Erőre kaptak a szélsőséges iszlamista szervezetek is, amelyek sok merényletet hajtottak végre világi, baloldali politikusok és közéleti személyek ellen. A gazdasági növekedés megállt, a munkanélküliség éppoly magas, mint korábban. A bizonytalanság és a rossz közbiztonság miatt a korábban virágzó turizmus sem a régi már.

Az észak-afrikai országot 23 évig irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök 2011-es megbuktatása óta rengetegen kiábrándultak az új rezsimből, mert sokkal rosszabbul élnek, mint azelőtt. A 2011-es választást megnyerő En-Nahda semmit sem tudott kezdeni a győzelmével, sőt erőltetett iszlamista politikájával kihívta maga ellen a lakosság egy részének a haragját is.

Sokan visszasírják a régi időket, amit a bukott rendszer több politikusa is érzékel. Bár 2011-ben rengetegen külföldre menekültek közülük – követve Ben Ali példáját (aki klánjával Szaúd-Arábiában húzta meg magát) –, néhányan indulnának a parlamenti választáson.