2024. április 26., péntek

„Közös a múltunk, ígéretes a jövőnk”

A katonai díszbemutató hátterében gazdasági és politikai kérdések határozták meg az orosz államfő szerbiai látogatását

A Belgrád második világháborút követő felszabadításának hetvenedik, illetve az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából szervezett jubileumi megemlékezés alkalmából csütörtökön a szerb fővárosba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, akit ünnepélyes keretek között Tomislav Nikolić államfő fogadott 13 óra után a szerb kormány tagjainak részvételével. Putyin a négyszemközti megbeszéléseket követően a főváros felszabadulási évfordulója alkalmából rendezett katonai díszfelvonuláson is részt vett.

Mindezt megelőzően Putyin gépe dél körül érkezett meg Belgrádba, Nikolić mellett Nebojša Stefanović belügyminiszter és Slavenko Terzić, Szerbia moszkvai nagykövete várták a repülőtéren a magas rangú vendéget. Belgrád felszabadítóinak temetőjében Siniša Mali polgármester várta az orosz elnököt. A himnuszok felcsendülését követően az államelnökök koszorút helyeztek el az elesett harcosoknak, a Vörös Hadseregnek állított emlékműnél, majd mindketten rövid üzenetet jegyeztek be az emlékkönyvbe. A temetőben a népfelszabadító hadsereg 1400 tagja és a Vörös Hadsereg 818 tagja nyugszik. A bejárat előtt szélsőjobboldali mozgalmak képviselői gyűltek össze. Orosz zászlókat lobogtattak és Putyint üdvözlő kiáltásokat hallattak. Valamivel 13 óra után fogadták a Szerbia Palota előtt ünnepélyesen az orosz államfőt, majd a négyszemközti találkozók következtek. A nap folyamán a szerb elnök kitüntetésben is részesítette vendégét a szerb és orosz kapcsolatok fejlesztése érdekében tett fáradozásainak elismeréseként.

A Nikolićtyal folytatott eszmecsere során megállapítást nyert, hogy Szerbiát és országát őszinte nagy barátság, továbbá a közös múlt és az ígéretes jövő köti össze. Nikolić kifejtette, hogy Szerbia Oroszországra jelentős baráti államként tekint, melynek támogatása rendkívül jelentős az ország területi integritásának megőrzése szempontjából, különösen Koszovó esetében.

– Tudom, hogy ehhez az elvhez Oroszország továbbra is tartja magát, pedig cselekedhetne másképp is. Oroszországban nagy szövetségesünket és partnerünket látjuk, s Szerbia éppen ezért nem fogja kérdőre vonni saját erkölcsösségét egy Oroszországgal szembeni rossz bánásmóddal – jelentette ki Nikolić.

Hozzátette, hogy hazánknak ma nincsenek ellenségei, csak közelebbi és távolabbi barátjai vannak, s Oroszországot a legközelebbi barátjának tartja.

Putyin aláhúzta, hogy a múlt számos történése köti össze a két államot, s a hetven évvel ezelőtti történések, a Belgrád felszabadítása érdekében folytatott harcok a helyes cél érdekében folytatott közös harcok voltak. Koszovó kérdése kapcsán Oroszország elvszerű álláspontot képvisel, mondta el, mely nem kizárólag a két ország közötti baráti kapcsolatokon, hanem a nemzetközi jogon is alapul. Hozzátette, hogy ezen az állásponton az említett okok miatt Oroszország nem fog változtatni a jövőben sem.

INDULHATNAK A FIAT-GÉPKOCSIK!

Az államfővel folytatott megbeszélést követően Putyin Aleksandar Vučić kormányfővel is tárgyalt. A miniszterelnök vendégét üdvözölve kijelentette, hogy Szerbia sohasem fog megfeledkezni az orosz erők segítségéről, az elszenvedett áldozatokról, akik Szerbiának és Belgrádnak a függetlenségéért adták életüket. Köszönetet mondott az orosz elnöknek, amiért jelenlétével emeli a katonai parádé fényét.

Gazdasági témák is szóba kerültek. Vučić szerint mindenképpen jó jelnek számít, hogy a két állam közötti árucsere értéke eléri a 26 milliárd dollárt, valamint, hogy Szerbia az egyetlen olyan ország Európában, amelyik sertéshúst szállíthat Oroszországba. A kormányfő biztos benne, hogy a sertéshús kivitele a jövőben növekedni fog, s azt mondta, hogy a szerb húsipar felkészült erre az eshetőségre. Arra kérte vendégét: tegye lehetővé a Szerbiában gyártott Fiat-gépjárművek oroszországi exportját. Putyin közölte, hogy a két ország küldöttségeinek csütörtöki tárgyalásai során számos téma napirendre került, többek között annak a kvótának a meghatározása is, mely a hazai Fiat márkájú gépkocsik oroszországi kivitelére vonatkozik. Megállapította, hogy a két ország közötti kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok jó irányban fejlődnek.

– Van miről beszélgetnünk. A témák között ott van a gépkocsigyártás kérdése is. Figyelembe véve a két állam közötti viszonyokat, rövidesen megállapodás születik arról a kvótáról, amely meghatározza az Oroszországba kiszállított Fiat gépkocsik számát – jelentette ki Putyin.

A LEHETŐSÉG ADOTT

A bilaterális gazdasági kapcsolatok megvitatása során a mezőgazdasággal is foglalkoztak. Az orosz vezető úgy fogalmazott, hogy a mezőgazdaság és az energetika azon területei a gazdaságnak, ahol mindenképp sok lehetőség van még az orosz–szerb együttműködés elmélyítésére. Szerbia kihasználhatja az EU árukiviteli szankcióit, s az eddiginél több mezőgazdasági terméket értékesíthet az orosz piacon, mondta Putyin. Elérhető célként tűzte ki, hogy a következő három év során az orosz befektetések értéke tízmilliárd dollár körül mozogjon.

Vučić a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a sajtexport mennyiségi növeléséről is sikerült megállapodniuk a gépkocsiexport mellett. Arról biztosította az orosz elnököt: Szerbia továbbra sem fog szankciókat bevezetni a föderáció ellen. Beszámolója szerint Oroszország megértést tanúsít Szerbia EU-integrációs politikája iránt is.

A 150 tagú orosz delegációval számos egyezményt kötöttek meg a szerb tárgyalófelek. A többi között aláírták a Szerbia északi vasútvonalainak felújításáról és az orosz dízelmozdonyok Szerbiába szállításáról szóló egyezményeket, az információk titkosságának védelméről, az árucikkek vámértékének adatairól és a katonai-technikai együttműködésről szóló egyezményt is.

MAGUNK MÖGÖTT HAGYTUNK MINDEN HÁBORÚT”

A Szerbia Palota mellett és a Dunán megtartott A győztes lépése elnevezésű katonai díszbemutatón a hadsereg 4500 tagja vett részt. Tüzérségi fegyvereket, gyalogsági hadműveleteket segítő felszerelést, páncéltörőket, elektronikus felderítő berendezéseket mutattak be, szerepelt a katonaság gyalogsági és légvédelmi osztaga, ejtőernyősöket láthatott a közönség. Ünnepélyes ágyútűzzel és a himnuszok meghallgatásával vette kezdetét a parádé, melyre nem volt példa az elmúlt közel három évtizedben. Tomislav Nikolić beszédében kiemelte, hogy Szerbia katonaságának története a védekező harcok története, s hogy Szerbia maga mögött hagyott minden háborút. Hozzátette: az ország ma az orosz piachoz való szabad hozzáférésre, az orosz befektetésekre építi gazdasági fejlődését.

Az orosz államfő arra fektette a hangsúlyt a bemutatón elmondott beszédében, hogy a két államnak egyformán adóznia kell az elődöknek mindazért, amit a második világháborúban tettek a nácizmus elleni harcban. A partizánok és a Vörös Hadsereg közös diadalaira emlékeztetett, melyet a háborúban bizonyított testvéri viszony tehetett lehetővé.

Vlagyimir Putyin 2015. május 9-ére Moszkvába invitálta Tomislav Nikolićot a fasizmus felett aratott győzelem évfordulója alkalmából szervezendő ünnepségre.