2024. április 26., péntek

Tanítási szünet a díszfelvonulás miatt?

A belgrádi iskolák igazgatóinak kell eldönteniük, hogy holnap, a főváros felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából megrendezendő katonai díszfelvonulás miatt lesz-e tanítás az intézményekben, vagy nem, vagy esetleg csak rövidített órákat tartanak a diákoknak. Snežana Đurić városi oktatási tanácsos elmondta, egységes döntés és utasítás ezzel kapcsolatban nem született, az iskolaigazgatók feladata határozni erről, attól függően, hogy hol található az intézmény.

A katonai felvonulás miatt már napokkal ezelőtt lezárták a Nikola Tesla sugárutat és az Ušće utcát Újbelgrádban. A felvonulás holnap délután fél négykor kezdődik.

Közben Maja Kocijančić, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének sajtófelelőse az EU azon elvárását tolmácsolta, hogy Szerbia Vlagyimir Putyin orosz államfő holnapi látogatását követően is az európai integráció útján marad. Az EU számára prioritás, hogy az ukrajnai válság tekintetében békés megoldás szülessen, hangsúlyozta Kocijančić, mondván, hogy az EU tudomásul vette Putyin belgrádi látogatását. Kocijančić arra is emlékeztetett, hogy Szerbia magára vállalta: külpolitikáját fokozatosan az unióshoz igazítja.