2024. április 26., péntek

Vita az állami pénzek költéséről

Az ellenzék elfogadhatatlannak tartja a csütörtökre tervezett katonai díszfelvonulást

A Szerbiai Képviselőház hétfőn napirendjére tűzte a doppingtörvény javaslatát, amely a beterjesztő szerint a vonatkozó szerbiai rendelkezéseket összhangba hozza a sportdoppinggal kapcsolatos nemzetközi előírásokkal, valamint a Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingkódexével. A jogszabálynak köszönhetően a szerbiai sportolók akadálytalanul részt vehetnek a nemzetközi sportrendezvényeken, magyarázta Vanja Udovičić sportügyi miniszter, hozzátéve: ha egy ország saját vonatkozó jogszabályait nem igazítja a WADA doppingkódexéhez, akkor a sportolói nem vehetnek részt a nemzetközi megmérettetéseken. A szóban forgó kódex jövőre lép hatályba.

A beterjesztett javaslat hat hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetést, vagy 50 ezertől egymillió dinárig terjedő pénzbírságot irányoz elő a doppingoló sportolónak, és/vagy sportegyesületének.

Bár a szóban forgó törvényjavaslatot kellett volna megvitatniuk, a képviselők között a Belgrád felszabadítása hetvenedik évfordulójának alkalmából csütörtökre tervezett katonai díszfelvonulás, illetve annak költségei miatt alakult ki heves vita. Az ellenzéki tábor úgy véli, most, amikor a kormány kilátásba helyezte a bérek és a nyugdíjak csökkentését, indokolatlan és nem ildomos ilyen költséges rendezvényt szervezni, sem a fővárosban, sem máshol.

Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt képviselője, volt védelmi miniszter közölte: a díszfelvonulás a védelmi minisztériumnak és a polgároknak is túlságosan sok pénzébe fog kerülni. Šutanovac azzal sem egyezik, hogy a rendezvényt négy nappal a tényleges évforduló előtt tartják meg. Az elmondottakkal Šutanovac párttársa, Gordana Čomić is egyetértett, valamint megkérdőjelezte, hogy pontosan milyen indítékkal is szervezi a kormány a díszfelvonulást: azért, hogy fokozódjon a Szerbiai Hadsereg tekintélye, vagy Moszkva és onnan érkező Vlagyimir Putyin orosz államfő miatt. A DP reméli, hogy utóbbi feltételezésünk téves és Szerbia továbbra is az Európai Unió külpolitikájához tartja magát, taglalta Čomić.

Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a megszorítások közepette a kormány egy ilyen költséges rendezvényt szervez.

– Ami az orosz államfőt illeti, az még nem gond, hogy Szerbiába látogat és részt vesz az ünnepségen, az aznap aláírásra kerülő megállapodások azonban már problematikusak lehetnek. A közvéleménynek és a parlamenti képviselőknek semmiféle értesülésük nincsen arról, hogy milyen megállapodásokról van szó. Szerbiának egyre inkább az EU külpolitikájához kell igazítania sajátját. Hiszem, hogy az Európai Bizottság már jövőre elvárja Szerbiától, hogy az EU tagállamaihoz hasonlóan szankciókat rendeljen el Oroszországgal szemben – érvelt Đurišić.

Az ellenzék vádjaira Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt képviselője reagált, mondván: mindannyian képmutatók. A költségvetési eszközök nem rendeltetésszerű költése az előző összetételű kormányok idejében sokkal nagyobb veszteséggel járt, mint amennyibe a díszfelvonulás kerül, közölte Babić.