2024. május 5., vasárnap

Pénzzel nem lehet kifizetni

Öt éve működik az idősek házi ápolása Magyarkanizsa községben

A magyarkanizsai önkormányzatnak és a Caritas helyi szervezetének köszönhetően öt éve működik a házi ápolás a községben. Ennek az együttműködésnek köszönhetően 180 idős és beteg személy ellátást végzik egy jól kiépített háló keretében.

– A Caritas 2009 augusztusa óta működik a községben, akkor három nővérrel és egy kisegítő személlyel kezdtük meg a munkát Magyarkanizsán és Horgoson. Ma már hét nővér, két kisegítő személy és egy falugondnok járja a terepet – mondta Bajus Rus Crnka, a Caritas házi ápolásának főnővére. – Különböző munkákat végzünk a bevásárlástól kezdve a gyógyszer beszerzésén át az időseknek az orvosokkal való összekapcsolásáig, egyszóval mindazt, amihez nem szükséges, hogy a beteg személyesen megjelenjen. Legtöbben egészségügyi nővérek vagyunk, a mi feladatunk az, hogy ellássuk az időseket aszerint, hogy mire van szükségük. Ide tartozik a fürdetés, a fekvőbetegeknél a felfekvési sebek megelőzése, kisebb szélütéseknél masszírozással, tornáztatással próbáljuk őket újra megtanítani járni, ugyanis a falvakból sokan nem tudnak a gyógyfürdőbe eljutni, akár járműhiány, akár anyagiak miatt. A mi munkánk legfontosabb hatása, amelyet nem lehet kézzel megfogni, sem pénzzel kifizetni, az a pszichikai és szociális segítség, amellyel visszatér az életkedvük. A fizikai segítségen kívül híreket viszünk nekik a faluból, a városból, sokan igénylik, hogy felolvassák nekik az újságot.

Ricz Gábor, a szabadkai Caritas koordinátora kiemelte, hogy az önkormányzat a kezdetektől fogva nyitott volt a házi ápolás gondolatára, valamint elmondta, büszkék arra, a Szerbiában működő négy falugondnok közül egy Magyarkanizsa községben tevékenykedik.

– Az első pillanattól kezdve, amikor felkerestük az önkormányzat képviselőjét azzal, hogy egy folytonos és állandó szolgáltatást építsünk ki, nagyon jó volt a fogadtatás, és ezt a magyarkanizsai polgárok is érzékelhették, mert annak idején négyen kezdtünk, és csak két helységben működtünk, ma pedig tízen vagyunk, és szinte az összes nagyobb települést felöleljük. A jövőt illetően bizakodó vagyok, azt várom, hogy minden településen legyen legalább egy Caritas-munkatárs.

A házi ápolás egyelőre Martonoson, Horgoson, Kispiacon, Magyarkanizsán, Oromon, Oromhegyesen és Adorjánon működik, de érkezett már igénylés Velebitről és Ilonafaluból is. Az önkormányzat magára vállalta a munkához szükséges anyagi háttér előteremtését.

Szarapka Ede, a község szociális védelemmel megbízott tanácstagja elmondta, hogy a megszorítások nem fogják érinteni a házi ápolás szolgáltatását.