2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Hogy legyen magyar könyvtáros Nagybecskereken

A Cserháti Zsuzsa-emlékest előtt bemutatkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei Nagybecskereken

Szerdán este a nagybecskereki Népszínház nagytermében bemutatkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei: Hajnal Jenő listavezető, valamint Jerasz Anikó, Vidrács Krisztina és Madarász Gyula jelöltek. Velük együtt a színpadon volt a Magyar Nemzeti Tanács hat nagybecskereki ösztöndíjasa is. Az est második részében pedig Nemes Nagy Anita és Ralbovszki Csaba Csak ne legyen csönd! címmel Cserháti Zsuzsa-emlékelőadást mutattak be a közönségnek.

Jerasz Anikó elmondta, hogy az MNT folytatni szeretné azt az ösztöndíjprogramot, amelynek köszönve ezer magyar egyetemista részesül támogatásban, ugyanakkor megpróbálják majd az itthon maradást is biztosítani, a munkalehetőségek terén is eligazodást adni a számukra. Vidrács Krisztina hangsúlyozta, hogy az MNT nem csak az egyetemistákat, hanem már az óvodásokat és az elsősöket is támogatja, ami nagy segítség a szülőknek a mai nehéz körülmények között.

Hajnal Jenő elmondta, hogy a vajdasági, a bánsági magyarság tudta és tudja, hogy hova kell állni. Meg kell mutatni a világnak, ennek a közösségnek, és a többségnek is, hogy egy olyan magyar összefogás áll itt, amely eltökélt, elszánt és jövőt akar építeni ezen a tájon. Ehhez kérte a Magyar Összefogás listájának nevében a támogatást október 26-án.

– A részarányos foglalkoztatás fontosságát említettem itt, Nagybecskereken: a könyvtárban egyetlen magyar könyvtáros nincsen. Ez tarthatatlan állapot! Az MNT kijelölte a kiemelt jelentőségű intézményeket, legyen az oktatás, a kultúra vagy az élet más terén, rendezvényeket, eseményeket, mint nemzeti jelentőségű vagy számunkra fontos, kiemelt eseményeket, s ezeket kell most tartalommal megtölteni. Ez a tartalom pedig arról szól, hogy minden pillanatban, konkrétan tudnunk kell, hogy Nagybecskereken melyik középiskolát kell erősíteni, miért fontos az, hogy itt, Nagybecskereken egy nagyon erős, magyarokkal is feltöltődött szellemi központ jöjjön létre. Miért fontos az, hogy Újvidéken fölépül az Európa Kollégium, és hogy a határokat nem engedjük, hogy északabbra húzódjanak. És miért fontos az, hogy kultúránkban minden pillanatban érezzük azt, hogy magyar szellemiség, hagyományőrzés, örökség, közösség együtt találkozzon egymással – nyilatkozta Hajnal Jenő.