2024. április 26., péntek

Összefogás és Mécsvirág Kispiacon

A kispiaci művelődési ház szerény keretei – fűtetlen terem, roskatag színpad – ellenére igazán kellemes művelődési műsort hoztak össze a falu néptáncosai és népdalénekesei, valamint a Mécsvirág együttes. Szerdán este a Magyar Összefogás bemutatkozását kulturális programmal tették színesebbé. A Mécsvirág együttes tagjai, Krnács Erika, Hajnal Anna és Zsoldos Ervin költeményeket és népdalokat ötvöző, Vannak vidékek c. zenés-verses összeállításával vette kezdetét az est, amely után nehezen tudtak megszólalni a politikusok is. Elsőként dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Krekuska Róbert ifjúsággal, sporttal és idegenforgalommal megbízott tanácstag röviden bemutatta a magyar nemzeti tanácsi választásokon induló Magyar Összefogás listájának községbeli képviselőit, akik közül Németh Ernő független újságíró személyesen is jelen volt.

– Újságíróként a politikától mindig távol tartottam magamat, de amikor felhívtak azzal a kéréssel, hogy szerepelnék-e ezen a listán, azonnal igent mondtam. Az MNT egyik területe a kisebbségi tájékoztatás, amelynek helyzetét az új médiatörvény annyira megnehezíti, hogy egyes médiumoknak, mint a Szabadkai Rádió, a fennállása forog veszélyben. Ezért mindenképp tennünk kell – mondta Németh Ernő, aki programjában az ifjúsági médiumokra való nagyobb odafigyelést, a fiatal újságírók képzését és egészében a tájékoztatás színvonalának emelését szorgalmazná.

Az program ismertetése után a helybeli Jókai Mór Művelődési Egyesület Rozmaring kórusa lépett föl, őket pedig a Göncöl néptánccsoport követte, akiken a technika ördöge sem tudott kifogni, zene nélkül a dalszöveget énekelve is táncoltak.