2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

„Téved, aki egyetlen központban gondolkodik”

Néhány nagy jelentőséggel bíró magyar intézménybe látogattak el a Magyar Összefogás lista jelöltjei Újvidéken

A nemzeti tanácsi választások kampányának folytatásában tegnap elsőként a Magyar Szó házában, a Forum Könyvkiadóban fogadták Hajnal Jenőt, a Magyar Összefogás listavezetőjét, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, továbbá dr. Antal Szilárdot, Jerasz Anikót és Ladisity Melindát, a lista jelöltjeit. Virág Gábor, a kiadó igazgatója beszámolt arról, hogy 1957 óta, a kiadó megalapítása óta 2500 könyv jelent meg annak gondozásában. Ez évente mintegy harminc címszót jelent, amihez újabban csatlakoznak még a csak elektronikus formában megjelenő könyvek is. Elsősorban szépirodalmi, művelődéstörténeti kiadványokról van szó, de helytörténeti munkák, nyelvkönyvek is vannak közöttük. A kiadó nagy hangsúlyt fektet a magyar és a szerb irodalom közötti kapcsolatok ápolására, közvetítői szerepére is – hangsúlyozta. Elmondása szerint évente negyven-ötven könyvbemutatót tartanak a népszerűsítés érdekében. A különféle adminisztrációs eljárásokat nevezte hátráltató tényezőnek.

Hajnal Jenő elismeréssel szólt arról a fejlődésről, megújulásról, amelyet tükröznek a könyvkiadó utóbbi időben megjelent kiadványai, ez hozzájárult népszerűségének növekedéséhez is, állapította meg. Célként tűzte ki a digitalizáció korszakában azt, hogy a trezor-kultúrát sikerüljön megőrizni a „hagyományosnak” számító könyvekben.

Pásztor István arról a generációváltásról beszélt, mely bekövetkezett a kiadóban, s melynek véghezvitele korántsem számított egyszerű feladatnak, a fiataloknak ugyanis legendák hagyatékával kellett „megbirkózniuk”. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy az új gárda máris bizonyította: méltó arra, hogy folytassa a nagy nevek hagyatékát.

Mivel a beszélgetés során, s a kampány más helyszínein is felmerült a munkaerőhiány problematikája, Pásztor arra tett javaslatot, hogy készüljön el egy a nemzeti tanács alapítói jogköréhez kapcsolódó intézmények munkaerő-igényéről szóló összegzés, mely lehetővé tenné, hogy betöltsék a nagy hiányosságnak számító, jelenleg megüresedett állásokat. Pásztor elemi érdeknek nevezte a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó és a többi újvidéki jelentős intézmény fejlődésének folyamatos szavatolását, az újvidéki magyar szellemi központnak az erősítését. Mint mondta, farkasvakságban szenved mindenki, aki azt hiszi, nem foglalkoznak majd eleget Újvidékkel, s téved, aki egyetlen központban gondolkodik, amikor a vajdasági magyarságról esik szó.

– Az MNT-ben a megkezdett munka folytatására kell majd összpontosítani, a mi számunkra a kampány, a választás előtti idő csak azért különleges, mert van bizonyos emelkedettsége, de a terepmunkát, az építkezést már évek óta folytatjuk, függetlenül attól, hogy kampány van-e vagy sem – értékelte lapunknak nyilatkozva Pásztor.

PRIORITÁS MARAD AZ OKTATÁS

Az Magyar Összefogás ellátogatott a Vajdasági Pedagógiai Intézetbe is, ahol Erdély Lenke, az intézmény igazgatója fogadta őket. Elmondta, hogy a nemzeti tanáccsal mindig jó volt az együttműködése az intézetnek, bemutatta vendégeinek az új kiadványokat, tankönyveket. A projektumok három tárgykörében számít kiemelkedőnek most az intézet munkája: a tantervek és tankönyvek nyomtatásának előkészítése, az inkluzív oktatás fejlesztése, illetve a kommunikációs nyelvi kompetenciákra épülő kezdeményezések megvalósítása terén. Hajnal Jenő kiemelte: kétség sem fér hozzá, hogy az oktatásnak a nemzeti tanács a következő négy évben is rendkívül lényeges szerepet tulajdonít majd, s arra kérte az intézet vezetőjét, hogy tájékoztassa az oktatási program szülőföldhöz való ragaszkodást elősegítő elemeiről, továbbá az akkreditált programok részleteiről.

A LEGNAGYOBB BERUHÁZÁS

A pedagógiai intézetben tett látogatást követően a Magyar Összefogás az Európa Kollégium építési munkálatainak utolsó fázisát is megtekintette. Hozadéka szempontjából e kollégium a vajdasági magyar közösség legnagyobb beruházásának számít, mondta el Pásztor István. Az év végére, jövő év elejére elkészülő építménybe hatmillió eurót ruháztak be, 428 egyetemi hallgatónak ad majd otthont. Azoknak, akik azt mondták korábban, hogy szégyenlik magukat emiatt az épület miatt, Pásztor azt üzente: jöjjenek el, gyönyörködjenek az épületben, s inkább a kimondottak miatt szégyelljék magukat.

Hajnal Jenő listavezető a kollégium épülete előtt a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Újvidék a vajdasági magyarság fontos szellemi központja, ami látszik a bejárt intézmények jelentőségéből is.

– A kollégiumot megtekintve érezhetjük azt az erőt és hitet, melynek birtokában kell lennünk ahhoz, hogy itt jövőt építhessünk magunknak. Ennek lehetőségében hinnünk kell. A jövőhöz persze olyan partnerekre is szüksége van a nemzeti tanácsnak, akik el tudják céljainkat érni a szerb parlamentben, az önkormányzatokban. Enélkül a nemzeti tanács sem lenne képes építkezni – értékelte a listavezető.