2024. április 26., péntek
EBOLA-JÁRVÁNY

A tetemek az utcákon hevernek

Sierra Leonéban sztrájkolnak a halottszállítók – Az ENSZ jóváhagyta a kór elleni misszió 49 millió dolláros költségvetését
Egy – még élő – fertőzött Freetownban... mentőkre, segítségre (hasztalan) várva Fotó: Beta/AP)

Egy – még élő – fertőzött Freetownban... mentőkre, segítségre (hasztalan) várva Fotó: Beta/AP)

Az Ebola-fertőzésben meghalt emberek holttestei fekszenek az utcákon Sierra Leonéban, ahol sztrájkolnak a halottszállítók, mert a hatóságok nem fizették ki a bérüket. A freetowni egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy a helyzet nagyon kínos, és már átcsoportosították a megfelelő összeget a halottszállító csapatok járandóságának kifizetésére.

Közben az ENSZ illetékes bizottsága jóváhagyta a járvány elleni harcra létrehozott vészhelyzeti missziójának (UNMEER) 49 millió dolláros költségvetését. A világszervezet történetében ez az első olyan küldetés, amelyet egy közegészségügyi válságra válaszul hoztak létre. A világszervezet szerdán azt is közölte, hogy a libériai ENSZ-misszió még egy tagja, egy egészségügyi tisztségviselő fertőződött meg a halálos vírussal, és jelenleg kezelik. A misszió minden tagját, aki kapcsolatba léphetett vele, karantén alá helyezték.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint a Nyugat-Afrikában februárban kitört járvány 7500 embert fertőzött meg, és közülük több mint 3400-an meghaltak. A WHO-adatok szerint Sierra Leonéban több mint 600 emberrel végzett a kór.